VANREDNO STANJE U BEJRUTU: Pritvor za rukovodioce Luke, spasioci tragaju za preživelima iz eksplozije

Tanjug

05. 08. 2020. u 18:50

SPASILAČKI timovi tragaju za preživelima u eksploziji i pretražuju ruševine skladišta veštačkog đubriva u bejrutskoj luci, u kojoj je, prema dosadašnjim informacijama, poginulo 135 ljudi, ranjeno više od pet hiljada, a preko 300 hiljada ostalo bez krova nad glavom.

ВАНРЕДНО СТАЊЕ У БЕЈРУТУ: Притвор за руководиоце Луке, спасиоци трагају за преживелима из експлозије

Foto: EPA

Rojters izveštava da se u nastavku istrage i spasilačkih napora očekuje porast broja lica koja su poginula u eksploziji kakva se ne pamti u istoriji Bejruta, grada koji još uvek vida rane iz građanskog rata završenog pre 3 decenije i koji sa naporom nastoji da prevlada ekonomske poteškoće koje je donela pandemija korona virusa.

Prema rečima lokalnih zvaničnika, eksplozija u Bejrutu čula se i osetila i na Kipru koji je udaljen 160 km.

Predsednik Mišel Aun saopštio je da je 2.750 tona amonium nitrata, koji se koristi kao đubrivo, ali i kao snažan eksploziv, 6 godina bilo uskladišteno bez ikakvih bezbednosnih mera.

Foto: AP

"Vlada je odlučna da istraži i rasvetli ovaj događaj u što kraćem roku i da odgovorne i nemarne krivce privede pravdi", obećao je libanski predsednik.

Međutim, Rojters je preneo reči jednog zvaničnika bliskog istražnim organima koji je predočio da je do stravične ekplozije došlo zbog "nečinjenja i iz nemara", naglasivši da zvanične institucije i sudije propustili da narede uklanjanje opasnih i eksplozivnih materija iz skladišta u bejrutskoj luci.

Vlasti su odredile kućni pritvor za sve rukovodioce i zvaničnike luke odgovorne za skladištenje opasnog amonium nitrata još od 2014. godine

Vlada je naredila 2-nedeljeno vanredno stanje u Bejrutu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)