MOSKVA UVEK SAVEZNIK: Lukašenko žali što je Rusija promenila "bratski odnos"

BEZ obzira na to što je Moskva promenila "bratske odnose" sa Minskom i svela ih na "partnerske", Rusija će uvek biti blizak saveznik Belorusiji, ma ko bio na vlasti kod nas i u Rusiji.

МОСКВА УВЕК САВЕЗНИК: Лукашенко жали што је Русија променила братски однос

AP Photo

Naši saveznički odnosi su neprolazan faktor, rekao je Aleksandar Lukašenko juče, obraćajući se, uoči predsedničkih izbora 9. avgusta, naciji, iz Dvorca Republike u Minsku.

Lukašenko je istakao da je njegova zemlja na postsovjetskom prostoru "jedina spokojna karika u Evroaziji jer Belorusija živi svojom pameću".
- Rusija se boji da nas ne izgubi, a i Zapad pokazuje veliki interes, ali naš odgovor je poznat: mi smo za saradnju, a Rusija će uvek biti naš blizak saveznik - rekao je Lukašenko.
Pomenuo je i nedavno hapšenje 32 pripadnika ruske vojne privatne kompanije "Vagner" nedaleko od Minska. Poručio je onima koji su ih poslali da prestanu da lažu.
- Prvo su govorili da su u tranzitu i da je preko Instanbula trebalo da odu u Sudan, a sada tvrde da su ih poslali u Venecuelu - kazao je beloruski lider. - A zapravo su ih uputili sa zadatkom u Belorusiju.
Govoreći o predstojećim izborima, Lukašenko je nazvao suparnike "siroticama koje ne znaju šta rade, a rade šta su im gazde napisale da rade".

AP Photo

Učesnici Fotografije kandidata za predsedničke izbore


Lukašenko je uveren da su u Belorusiji dobro napravili što nisu uvodili karantin zbog korone, fabrike su radile, nije bilo rasta nezaposlenosti.
- Dok svet gladuje, u Belorusiji je neviđeni rod pšenice - kazao je Lukašenko, i dodao da treba da se prestane sa verovanjem kako će "pošteni izbori da daju mističnu slobodu biznisu". - Pravi biznismeni razvijaju se od nule, a ne od privatizacije državne imovine.
Pohvalio se da u Belorusiji nisu razmazili svoje činovnike ni platama ni privilegijama, što je bila jasna aluzija na stanje u Rusiji kada su u pitanju rukovodioci državnih kompanija koji imaju ogromne plate i bonuse.
Govoreći o negativnim faktorima, Lukašenko je rekao da je zbog svađa sa "Gaspromom" budžet Belorusije izgubio milijardu i po rubalja. Na drugoj strani je hvalio Kinu koja je raširila ekonomsku saradnju sa Belorusijom, a u vreme epidemije korone rukovodstvo u Pekingu je poslalo medicinske uređaje.

idemo u propast

- Naša planeta postepeno, ali sigurno, klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati - rekao je Lukašenko. - Svet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji, a neslaganja između država i saveza nakupljena tokom poslednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba.
USTAV
Lukašenko je predložio da se u narednih pet godina promeni ustav, uz napomenu da "to treba učiniti na referendumu, a ne na mitinzima po trgovima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)