PUTIN PROGOVORIO O VAKCINACIJI: Ovo je stav ruskog lidera

Novosti online

29. 07. 2020. u 15:10

ПУТИН ПРОГОВОРИО О ВАКЦИНАЦИЈИ: Ово је став руског лидера

Foto Ap

Vakcinacija protiv gripa treba da bude dobrovoljna, ali je potrebno kompetentno informisati ljude o važnosti vakcinacije i učiniti proces što je moguće lakšim, izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Da li se vakcinisati protiv gripa ili ne je lični izbor svakog čoveka. Ali to je takođe i ogromna odgovornost svake osobe za sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih, posebno roditelja za zdravlje svoje dece - rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u Rusiji.

- Naravno, princip dobrovoljnosti se mora strogo poštovati - naglasio je on.

Predsednik je naveo da je potrebno informisati ljude o važnosti vakcinacije protiv gripa i virusnih respiratornih infekcija, govoriti kada i u kojoj zdravstvenoj ustanovi se ona može besplatno obaviti, po mogućnosti bez čekanja u redu.

Foto: Tanjug

Ruski lider rekao je da je najvažnije zaštititi život i zdravlje državljana Rusije i da vlasti moraju da polaze od ove logike.

Poverenje u vakcinu protiv kovida mora biti apsolutno

Ključni zahtevi za vakcinu protiv virusa korona su njena dokazana efikasnost i bezbednost, poverenje u nju mora biti apsolutno, naglasio je ruski predsednik.

- Zbog toga se mora postupati veoma pažljivo, poštujući sve zahteve i pravila u ovoj oblasti. Poverenje u vakcinu mora biti apsolutno - precizirao je Putin i dodao da će se upravo odatle polaziti kada se budu donosile dalje odluke o vakcinaciji protiv virusa korona.

U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)