OGLASILA SE SZO: Izneli pravo stanje oko vakcine - Generalni direktor otkrio i šta ga najviše brine

Tanjug

ponedeljak, 20. 07. 2020. u 22:48

ОГЛАСИЛА СЕ СЗО: Изнели право стање око вакцине - Генерални директор открио и шта га највише брине

Foto: Printscreen

IZVRŠNI direktor SZO za vanredne programe Majkl Rajan pozdravio je kao "dobre vesti" rezultate kliničkih ispitivanja u ranoj fazi dva kandidata za vakcinu protiv korona virusa, ali je upozorio da predstoji dug put do razvoja vakcine.

Sada moramo da pređemo na testiranja većih razmera u stvarnom svetu. Ali dobro je videti da više podataka i više proizvoda prelazi u ovu veoma važnu fazu otkrića vakcine", rekao je Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da su u kliničkoj fazi razvoja trenutno 23 kandidata za vakcinu protiv korona virusa, prenosi AP.

Rajan se oglasio nakon što su naučnici sa Univerziteta Oksford u dokumentu objavljenom u naučnom časopisu "The Lancet" naveli da se pokazalo da njihova eksperimentalna vakcina izaziva zaštitni odgovor imunog sistema kod više stotina ljudi, koji su je primili.

I kineski istraživači, koji su koristili sličnu tehniku kao tim s Oksforda, objavili su u tom časopisu studiju o svojoj eksperimentalnoj vakcini, koja je pokazala da njihova vakcina izaziva odgovor imunog sistema.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je ranije danas zabrinutost zbog uticaja Kovida-19 na autohtone zajednice, naročito u Severnoj i Južnoj Americi.

Tedros je rekao da je više od 70.000 slučajeva prijavljeno među starosedeocima u Severnoj i Južnoj Americi, a da je više od 2.000 ljudi preminulo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)