Nemačka platila za deset godina milijardu evra za američke trupe, Vašington plaća višestruko više

Tanjug

06. 07. 2020. u 11:10

Nemačka je u proteklih deset godina platila oko milijardu evra za stacioniranje američke vojske na njenoj teritoriji, a SAD, čiji predsednik Donald Tramp je najavio povlačenje 9.500 vojnika, plaća višestruko više.

Немачка платила за десет година милијарду евра за америчке трупе, Вашингтон плаћа вишеструко више

Foto: EPA

Dve trećine tih troškova, to jest 648,5 miliona evra otpalo je na mere izgradnje infrastrukture, a 333,9 miliona evra na takozvane posledice odbrane, u koje spadaju štete izazvane od straneameričkih vojnika kao i povratak američkih investicija u bivše baze.

Ovi podaci proizilaze iz odgovora Ministarstva finansija na upit poslanika Levice Brigite Frajhold.

SAD, međutim, imaju daleko veće troškove za stacioniranje svoje vojske u Nemačkoj.

Ministarstvo odbrane SAD procenjuje troškove za ovu godinu na oko 8,125 milijardi dolara, što je za 61 put više nego 132,4 miliona evra koliko je Nemačka izdvojila prošle godine u te svrhe.

Međutim američka vojska ima ogromne prednosti od baza u Nemačkoj, jer preko njih snabdeva vojnike, na primer, u misijama u Iraku i Avganistanu.

Trenutno je oko 35.000 američkih vojnika stacionirano u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)