"ŽELIMO DA U EVROPI URADIMO ONO ŠTO SMO URADILI U ITALIJI": Melonijeva najavila kandidaturu na EU izborima na listi svoje stranke

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 04. 2024. u 19:44

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni saopštila je danas da će biti kandidat na evropskim izborima u junu nadajući se da će tako podržati svoju stranku Braća Italije iako neće preuzeti funkciju ako bude izabrana.

ЖЕЛИМО ДА У ЕВРОПИ УРАДИМО ОНО ШТО СМО УРАДИЛИ У ИТАЛИЈИ: Мелонијева најавила кандидатуру на ЕУ изборима на листи своје странке

FOTO: Tanjug/AP

Glasanje za Evropski parlament od 6. do 9. juna ključni je test snage njenog 18-mesečnog desničarskog saveza koji predvodi Melonijeva, prenosi Rojters.

- Želimo da u Evropi uradimo ono što smo uradili u Italiji... stvorimo većinu koja će okupiti snage centra-desnice i poslati levicu u opoziciju - rekla je Đorđa Meloni oduševljenoj publici na stranačkoj konferenciji u gradu Peskara gde su predstavljeni EU politika i predizborna kampanja.

Udarne vesti

Meloni, čija stranka vuče korene iz fašističke grupe Benita Musolinija, zalaže se za izlazak Italije iz evrozone, što je izazvalo zabrinutost u nekim evropskim prestonicama. Međutim, ona je na položaju premijerke Italije sledila ortodoksnu proevropsku politiku, posebno u sferi spoljne politike i u slučaju Ukrajine i bliskoistočne krize.

Prema rezultatima nedavno sprovedenih anketa njena stranka je najpopularnija u Italiji sa podrškom od 27 odsto, ispred opozicione Demokratske stranke (PD) koja ima podršku oko 20 odsto i levo orijentisanog Pokreta 5 zvezdica sa 16 odsto podrške.

Đorđa Meloni će za EU izbore biti prvo ime na listi Braća Italije u svih pet italijanskih izbornih okruga, ali se zarekla da neće koristiti "ni jedan jedini minut" svog premijerskog vremena za kampanju.

Liderka PD-a Eli Šlajn prošle nedelje je saopštila da će takođe učestvovati na evropskim izborima, kao i Antonio Tajani, šef centrističke stranke Forza Italia koja je u vladajućem koalicionom bloku.

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD - Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO NEVIĐENO! Trener dao ostavku na poluvremenu, a onda je klupski lekar preuzeo ekipu - ono što se potom desilo, zaprepastilo je sve!