BERLIN HOćE DA DISKREDITUJE PEKING: Kina odbacila tvrdnje da ima špijune u Nemačkoj

I. Stanojević

23. 04. 2024. u 19:48

KINA je danas odbacila tvrdnje da ima svoje špijune u Nemačkoj, uz ocenu da "je takva hajka usmerena da se diskredituje zvanični Peking". Vang Venbin, portparol kineskog MIP, poručio je da se "Kina oduvek pridržavala principa nemešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja". On je izrazio nadu da "će relevantno osoblje u Nemačkoj napustiti mentalitet Hladnog rata".

БЕРЛИН ХОћЕ ДА ДИСКРЕДИТУЈЕ ПЕКИНГ: Кина одбацила тврдње да има шпијуне у Немачкој

Foto AP

Ovakva reakcija Pekinga dolazi pošto je policija u Drezdenu uhapsila muškarca zbog sumnje da je špijunirao za Kinu. Generalni federalni tužilac u Karlsrueu, saopštio je da je u pitanju izvesni Đian Guo, koji je od 2019. godine radio za nemačkog predstavnika u Evropskom parlamentu. Guo je "agent kineske tajne službe" i optužen je da je delovao kao špijun jedne strane službe u posebno teškom slučaju.

U januaru ove godine, Guo je, naime, u više navrata prosleđivao "informacije o pregovorima i odlukama u Evropskom parlamentu svom klijentu obaveštajne službe", navodi se u saopštenju iz kancelarije saveznog tužioca. Takođe, špijunirao je kineske disidente u Nemačkoj. Po navodima tužilaštva, dojava o optuženima stigla je iz Saveznog zavoda za zaštitu Ustava.

Guo je bio angažovan kao asistent nemačkog evroposlanika Maksimilijana Kraha, glavnog kandidata desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) za evropske izbore, zakazane za početak juna. Na veb stranici Evropskog parlamenta, Guo je naveden kao akreditovani asisten Maksimilijana Kraha.

Kako pišu nemački mediji, Guo se kao doušnik nemačkim vlastima ponudio još pre desetak godina. U to vreme, međutim, on je klasifikovan kao nepouzdan. Postojala je sumnja da bi mogao biti dvostruki agent za Kinu.

Krah je pre godinu dana stao iza svog zaposlenog, rođenog u Kini, na Platformi KS i napisao da je on nemački državljanin, član AfD, da je studirao u Drezdenu i da tečno govori nemački i engleski. Organizacija Lobkontrol, optužila je tada Kraha da je priznao da je tada već bila poznata sumnja u špijunažu protiv njegovog asistenta, ali da nije povukao nikakve poteze.

Sada je Krah izjavio da "je iz medija saznao za hapšenje svog asistenta" i da "nema više informacija". Dodao je da je "špijuniranje za stranu državu ozbiljna optužba" koja bi, ako se dokaže, dovela do trenutnog otkaza zaposlenom.

Ovom privođenju prethodilo je hapšenje, tri Nemca  u Hesenu i Severnoj Rajni-Vestfaliji zbog sličnih navoda o aktivnostima tajnih službi za Kinu. Federalno tužilaštvo tereti jednog od optuženih da je u ime Kine došao do informacija o inovativnim tehnologijama koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe.  Sve tri osobe optužene su da su delovale kao agenti tajne službe i da su prekršili Zakon o spoljnoj trgovini.

Zabrinuta ministarka

NEMAČKA ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer izrazila je danas zabrinutost zbog optužbi da je asistent člana EP, Alternative za Nemačku (AfD) Maksimilijana Kraha špijunirao za Kinu i ocenila te optužbe kao "vrlo opasne". "Ukoliko se potvrdi da je neko špijunirao za Kinu u Evropskom parlamentu, to je napad iznutra na evropsku demokratiju. Svako ko zaposli takvog radnika nosi odgovornost sa sobom. Ovaj slučaj mora da se detaljno razjasni. Sve veze i pozadine moraju biti osvetljene", rekla je ona, preneo je list Nahrihten hojte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)