"EU SE SPREMA ZA SVETSKI RAT" Dramatična najava šefa mađarske diplomatije nakon sastanka u Briselu

Novosti online

22. 04. 2024. u 15:27

BRISEL reaguje na pogoršanje položaja Ukrajine na frontu pripremajući se za svetski rat, a Mađarska se zalaže za mirno rešenje, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

ЕУ СЕ СПРЕМА ЗА СВЕТСКИ РАТ Драматична најава шефа мађарске дипломатије након састанка у Бриселу

FOTO: AP/Tanjug

- Brisel reaguje pripremajući se za svetski rat na sve lošiju situaciju na frontu za Ukrajinu - rekao je Sijarto mađarskim novinarima posle sastanka šefova ministarstava spoljnih poslova i odbrane EU u Luksemburgu. Njegov govor je preneo TV kanal M1.

Prema njegovim rečima, sastanak je ličio na „sastanak vojnih vođa u štabovima“, pošto su nekoliko sati „skoro svi pričali o tome koliko jedinica kakvog naoružanja i po kom rasporedu su spremni da isporuče u Ukrajinu“ iz gotovo praznih skladišta.

Sijarto je naglasio da dosadašnje isporuke naoružanja Ukrajini nisu doprinele njenim uspesima na frontu, već su, „naprotiv, dovele do pogoršanja situacije“.

Foto: Goran Čvorović

- Pitanje je, ako strategija ranije nije funkcionisala, da li bi sada trebalo da funkcioniše. Mislimo da snabdevanje oružjem samo vodi do produžavanja rata i povećanja rizika od svetskog rata - rekao je on.

Sijarto je dodao i da Mađarska smatra da bi pogoršanje situacije na frontu trebalo da podstakne napore za uspostavljanje mira, a o uslovima mira mora da se razgovara u prisustvu obe sukobljene strane, inače je diskusija besmislena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)