VELIKI NAPAD NA RUSIJU: Nakon što su uništili radar Nebo, Ukrajinci pogodili aerodrom na Krimu i fabriku raketa S-400 kod Moskve (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 04. 2024. u 16:49

U UTORAK, 16. aprila, u Moskvi je izbio požar u vojnoj fabrici Avangard, koja proizvodi rakete za komplekse S-300 i S-400. Incident se dogodio dan nakon što su vlasti u Kijevu tvrdile da su navodno pogodili rusku radarsku stanicu Nebo-U sa sedam kamikaza dronova.

ВЕЛИКИ НАПАД НА РУСИЈУ: Након што су уништили радар Небо, Украјинци погодили аеродром на Криму и фабрику ракета С-400 код Москве (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-SBU – Služba bezbednosti Ukrajine je preko 13. Uprave vojne kontraobaveštajne službe pogodila dalekometnu radarsku stanicu u Brjanskoj oblasti Ruske Federacije koja je nadgledala nebo 700 km duboko u Ukrajini, za ukrajinske medije izjavio je “dobro obavešten izvor u SBU”.

Radarsku stanicu vrednu 100 miliona dolara pogodilo je navodno čak sedam bespilotnih letelica tipa kamikaza. Ukoliko se zaista dogodio, udar ostavlja Rusima ostaju bez vredne imovine, kompleks Nebo-U, koji im je pomagao da otkrije ukrajinske položaje.

-Pogađanje moćnog ruskog radara pomoći će našim trupama da sprovode izviđanje, lansiraju dronove i efikasnije koriste oružanu avijaciju u ovoj oblasti, naglasio je isti dobro obavešteni izvor.

Foto printskrin Youtube/Kanal13

Napomenimo da ove ukrajinske tvrdnje za sada ne prate nikakvi dokazi, međutim vest se prenosi kroz većinu ukrajinskih i zapadnih medija.

Zanimljivo je da se kroz ovu vest performanse radara naširoko hvale u pokušaju da se doprinese na značaju pogotka, dok na duge staze, čak i da se ispostavi da je sistem uništen, ostaće podaci o njegovoj superiornosti upravo u zapadnim izovrima.

POŽAR NA GLAVNOM RUSKOM POGONU ZA PROIZVODNjU RAKETA ZA S-300 I S-400

Slučajnost ili ne, nakon neutralisanja ovog radara, ukrajinski mediji tvrde da: „U utorak, 16. aprila 2024. uveče, izbio je požar u fabrici Avangard u Rusiji“.

Fabrika se nalazi u Moskvi i proizvodi rakete za komplekse S-300 i S-400. Površina požara je 50 kvadratnih metara i izbio je u radionici br. 12 fabrike automobila Avangard.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, do sada nije bilo javnog komentara ukrajinskih obaveštajnih službi, koje najčešće kada se dogode takvi incidenti tvrde da iza napada stoje njihove operativne strukture.

RAKETIRANA VAZDUHOPLOVNA BAZA DžANKOJ NA KRIMU

U noći 17. aprila odjeknule su eksplozije i izbio je požar u Džankoju na Krimu, gde se nalazi ruska vazduhoplovna baza.

Postojale bi tri vazduhoplovne eskadrile (helikopteri Mi-8, Mi-35M, Mi-28 i Ka-52) u sastavu 39. helikopterskog puka 27. vazduhoplovne divizije Komande 4. snaga PVO Jug. Vojni okrug ruske armije, prenosi Krimski veter.

Meštani javljaju da je došlo do eksplozija u području vojnog aerodroma.

Telegram kanal “Krimski Veter” je preneo podatke sa satelita VIIRS/Suomi NPP, koji je snimio požare. Tvrdi se da postoji šest izvora vatre na i u blizini aerodroma u Đankoju.

Ruske društvene mreže raspravljaju o tome šta je moglo da se upotrebi da se pogodi Đankoi, među verzijama je i ATACMS.

Podsećamo da je u jesen 2023. Ukrajina od SAD dobila kasetne rakete velikog dometa MGM-140A ​​Block 1, dometa do 165 kilometara ​​– ovo je varijanta ATACMS sa manjim dometom, ali ima veći broj podmunicije i bila bi korisna je za ovakve napade.

Maksimalna udaljenost na kojoj ove rakete mogu da pogode je 165 km. Ukrajina je takođe zatražila prenos ATACMS većeg dometa (300 km), diskusije o tome su nastavljene u SAD, ali nije bilo zvaničnih izveštaja o prisustvu takvih raketa dugog dometa u Ukrajini.

Sa druge strane, vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine moglo bi da koristi 227 mm dalekometne GLSDB vođene bombe (sa dodatim krilima za jedrenje) i dometa od 160-170 kilometara.

Kako primećuje Telegram kanal „Rusko oružje“, napad je izvršen i na grad Armjansk, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Sistemi protivvazdušne odbrane, uključujući raketne sisteme PVO Pancir-S1 i S-400, aktivno su radili na presretanju ovih raketa/bombi.

Napominje se da su uprkos tome neke od projektila uspele da probiju odbranu, zbog čega su oštećena skladišta goriva, maziva i municije.

Još uvek nema zvaničnih detalja u vezi sa ovim. Međutim, prema pisanju ruskih izvora, saobraćaj na deonici autoputa Đankoj-Feodosija je privremeno obustavljen. Ograničenje je uticalo na područje od grada Džankoja do sela Pobednoje, okrug Džankoj.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)