RUSIJA IPAK POZVANA NA OBELEŽAVANJE ISKRCAVANJA SAVEZNIKA U NORMANDIJI: Frans pres - Poštovanje za žrtve sovjetskog naroda

Novosti online

16. 04. 2024. u 16:44

RUSIJA je pozvana na obeležavanje 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 6. juna, saopštila je agencija Frans pres, pozivajući se na organizatore ceremonije.

РУСИЈА ИПАК ПОЗВАНА НА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ  ИСКРЦАВАЊА САВЕЗНИКА У НОРМАНДИЈИ: Франс прес -  Поштовање за жртве совјетског народа

Foto Tanjug/AP

Dodaje se da, uzimajući u obzir okolnosti, ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan.

- Međutim, Rusija je pozvana i biće predstavljena, kako bi se odalo poštovanje značaju učešća i žrtvi sovjetskog naroda, kao i njegovom doprinosu pobedi 1945. godine, saopšteno je agenciji iz kompanije „Mission Libération“, koja organizuje ceremoniju.

Saveznička vojska je počela da se iskrcava na severu Francuske, u Normandiji, 6. juna 1944. godine, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi. Iskrcavanje je bilo najveća desantna operacija u istoriji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas na brifingu da Moskva još nije dobila zvanični poziv Francuske za obeležavanje 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Prethodno, lider francuske partije „Patriote“ Florijan Filipo, ocenio je da Rusija obavezno mora biti pozvana na taj događaj, kao i da je ruski narod podneo najviše žrtava u borbi protiv nacističke Nemačke.

Ranije, Putin je, govoreći o odsustvu pozivnice na događaje povodom 75. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu, izjavio da ni Rusija takođe ne poziva svakog i uvek, kao ni da on nije dežuran gost, te da ima dovoljno obaveza u Rusiji.

 

BONUS VIDEO: Dolazak predsednika Vučića na Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?