DRAMATIČNO UPOZORENJE GENERALNOG SEKRETARA UN: Bliski istok na ivici sukoba punih razmera

Tanjug

15. 04. 2024. u 07:41

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН: Блиски исток на ивици сукоба пуних размера

Foto: profimedia

- Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju - rekao je Guteres na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

- Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći - rekao je Guteres.

Foto:; EPA

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

- Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove - naglasio je on. Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar - NIKAD JEFTINIJE!