ZA MANDAT OD PET GODINA DO 3 MILIONA EVRA: Biti evropski poslanik, za Italijane je kao dobitak na lutriji

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

10. 04. 2024. u 22:07

SA približavanjem izbora za Evropski parlament (EP), koji se održavaju u prvoj polovini juna, počela je italijanska trka bez presedana za mesto u novom skupštinskom sazivu.

ЗА МАНДАТ ОД ПЕТ ГОДИНА ДО 3 МИЛИОНА ЕВРА: Бити европски посланик, за Италијане је као добитак на лутрији

Foto: AP

U prošlom, 2019. godine, Italija je dala 76 od ukupno 750 evroparlamentaraca. Ova trka nema premca na bilo kom drugom polju političkog angažmana, jer se za pet godina mandata, džepovi napune kao premijom na lutriji. Statistika kaže da Italijan koji dospe u EP može tokom svog mandata da inkasira, po različitim osnovama, i do tri miliona evra!

Kažu, veliki je to napor biti izbaran za poslanika na evropskim izborima i da taj posao košta do 200.000 evra. Samo veliki "igrači" imaju kompletnu ekonomsku podršku, dok se ostali snalaze sami da podmire troškove putovanja tokom predizborne kampanje, organizacije banketa, izrade spotova, kao i bilborda sa svojim likom. Ipak, ko uspe, sve to debelo naplati.

Cene u kampanji su različite, ali je kasniji prihod istovetan, ko zaigra na dobru kartu, obezbedio se do kraja života, a osigurao je i potomke. Zagarantovano mu je da će pare primati svih pet godina, čak i u slučaju prevremenih izbora.

Izabrani italijanski poslanik, za razliku od drugih zemalja u kojima su pravilnici manje darežljivi, ima 7.850 evra neto mesečnu platu u Briselu, plus 4.950 evra za razne troškove, plus za svako prisustvo na zasedanjima 350 evra. Radi se pet dana u nedelji, tri sedmice u mesecu, osim u avgustu, znači u totalu još 5.250 evra, sveukupno po glavi poslanika 18.050 evra.

Liga na čelu

U PETOGODIŠNjEM mandatu koji upravo ističe, najviše poslanika imale su partije Liga 29, Demokratska partija 19 i Pokret pet zvezdica 14. Sledile su Forca Italija sa sedam, Italijanska braća sa šest i južni Tirol sa jednim evroposlanikom.

No to nije sve, dodaje se još takozvani Fond 400 koji se dodeljuje parlamentarnim grupama, svakom pojedinačno za razne aktivnosti od 2.630 evra mesečno, plus 400 za kretanje iz zemlje u kojoj je izabran na razne zvanične konferencije, pa se stigne i do 21.000 evra mesečno. Plaćen je iznajmljeni stan u Briselu, a neretko taj se potom i kupi te postane vlasništvo bivšeg poslanika. Tu su i troškovi putovanja od grada iz kog je poslanik do Brisela - sve je u potpunosti plaćeno.

Svaki evroposlanik ima i pravo na usluge asistenata koje angažuje i raspolaže sumom od 28.700 evra. Može da ima do tri pomoćnika u Briselu i koliko odluči u svom izbornom okrugu, ali "nosioci tašni" ne mogu da budu njegovi bliski rođaci, što se u prošlosti događalo. Evroparlamentarci mogu da pozovu do 110 posetilaca godišnje u Brisel, ili u Strazbur, cena nadoknade po glavi je 540 evra, pa svaki poslanik ima za to na raspolaganju po 50.000 evra.

Dakle, ako iskoristi sve benefite na koje ima pravo, stavi u svoj džep 50.000 evra mesečno. Ni tu nije kraj, jer ako hoće u teretanu, sve mu je plaćeno. Izbor po želji, ili shodno navikama. Tako je ukupno, to je već izračunato za one kojima ističe mandat i silaze sa tog prestižnog prestola, da bi se na njega popeli drugi. Posle mandata, svaki je imao najmanje 2,2 miliona evra, a stizalo se i do tri miliona. Rečju, biti izabran za evropskog poslanika takva je nagrada u koju treba u predizbornoj kampanji uložiti, šta košta nek košta, isplati se ako se osvoji taj dobitak "na lutriji". Italijanski evropski poslanik zove se superposlanik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave