BIVŠI ANALITIČAR CIA: Sjedinjene Države su sponzor terorizma, Iran je sada žrtva (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 04. 2024. u 00:28

RAT na Bliskom istoku pokazao je novu realnost – Iran se za manje od pola veka pretvorio iz terorističke države u žrtvu, dok su Sjedinjene Države zauzele mesto glavnog sponzora terorizma, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson.

БИВШИ АНАЛИТИЧАР ЦИА: Сједињене Државе су спонзор тероризма, Иран је сада жртва (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Komentarišući izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, kada je ubijeno nekoliko visokorangiranih oficira Iranske revolucionarne garde (IRCG), Džonson je rekao da Tel Aviv veruje da će biti bezbedan ukoliko eliminiše rukovodstvo IRCG, ali da je to glupa i kratkovida politika jer može imati suprotan efekat – izazvati nasilnije i ekstremnije reakcije.

Takođe, prisetio se kako su SAD 1979. godine pretrpele iranski napad na svoju ambasadu, a danas je situacija potpuno suprotna.

-Neverovatno je koliko su se stvari promenile za 45 godina. Godine 1979, kada su iranski studenti upali u američku ambasadu u Teheranu, Iran nije bio zabrinut zbog kršenja granica diplomatskog objekta. U isto vreme SAD su bile ogorčene. Danas je Iran ogorčen zbog kršenja nepovredivosti diplomatskog objekta, a Sjedinjene Države kažu da je to sasvim u redu. Zamenjena mesta, rekao je Džonson u intervjuu za Jutjub kanal "Dajalog vorks".

Dodao je da to mnogo govori i o Iranu i o Sjedinjenim Državama – nekada su se držale visoko, vodile računa o moralnim principima a sada su samo teroristi.

-Mislim da je pošteno reći da su Sjedinjene Države najveći sponzor terorizma u svetu danas, a ne Iran, zaključio je Džonson.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?