LOKALNI IZBORI U TURSKOJ: Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu vodi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 03. 2024. u 19:37

AKTUELNI gradonačelnik Istambula i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu vodi na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u zemlji, javili su danas NTV i druge truske televizije na osnovu delimično prebrojanih glasačkih listića.

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ТУРСКОЈ: Градоначелник Истанбула Екрем Имамоглу води

Istanbulske ulice ponovo prepune / Foto B. Subašić

NTV je javila da Imamoglu ima podršku 49,09 odsto birača na osnovu 3,67 procenata obrađenih glasačkih listića, preneo je Rojters.

Kandidat vladajuće stranke predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurumza ima podršku 42,83 odsto biračkog tela.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenela je turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Agencija Rojters navodi da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi agencija.

Iako je za Erdogana najvažnija pobeda u Istanbulu, predsednik Turske nastoji da odnese izbornu pobedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters.

U oba grada na izborima 2019. godine pobedila je opozicija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave