NUDI PUTINU POMOĆ OKO ISLAMSKE DRŽAVE HORASAN: Ko su članovi opasnog radikalnog krila Islamske države

Vezbednosne službe u svetu već izvesno vreme pomno prate aktivnosti Islamske države za Horasan i smatraju je trenutno najvećim sigurnosnim izazovom kada je reč o radikalnom islamu.

НУДИ ПУТИНУ ПОМОЋ ОКО ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ ХОРАСАН: Ко су чланови опасног радикалног крила Исламске државе

Foto: Profimedia

Ime Horasan pojavljuje se još u vreme Mesopotamije, i trenutno se odnosi na region koji obuhvata Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Iran i najvećim delom Avganistan. Upravo Avganistanci ovo ime smatraju srednjevekovnim nazivom za svoju zemlju. Na persijskom, ovaj naziv označava mesto odakle dolazi sunce, ali u poslednje vreme umesto sunčeve svetlosti, ka svetu odavde svakodnevno se širi mračna pretnja.

Ogranak Islamske države iz Horasana (IDH) se suprotstavlja Talibanima u Avganistanu, a izaziva i velike nevolje u susednom Iranu. Kad im se ukaže prilika, strah seju i širom planete. Analitičari u Parizu smatraju da im je Rusija možda bila privilegovana meta i zbog sovjetske osvajačke politike prema Avganistanu.

Da nije bilo napada u Moskvi, ne bi se, verovatno, ni saznalo mnogo toga o ovoj terorističkoj organizaciji. Na njih su ukazali američki istražitelji, ali su i francuski obaveštajci došli do veoma zanimljivih podataka koje sada nude Rusima tokom istrage.

- Predložili smo saradnju imajući u vidu informacije kojima raspolažu naše službe i elemente koji mogu da budu korisni Rusima – poručio je francuski predsednik Makron.

UKRAJINA PRIČA ZA SEBE

Ponuda iz Pariza za saradnju s Rusijom ima pre svega za cilj da bi se vodila efikasna borba protiv radikalnog islama, a Ukrajina ostaje tema za sebe.

- Postoji agresivni rat koji smo osudili, kome se odlučno protivimo, zbog koga smo uveli sankcije prema Rusiji, da bismo podržali Ukrajinu – obrazložio je Makron.

 On je još ranije istakao da postoji mogućnost da ponovo uspostavi dijalog s ruskim šefom države Vladimirom Putinom, ukoliko to bude bilo od koristi, a na pitanje da li je upravo ovo taj trenutak, Makron odgovara da se, u prvom vreme, ova ponuđena saradnja u svakom slučaju odnosi na tehnički nivo i ministarstva.

Pripadnici IDH već su ciljali Iran, Tursku, ali i zapadnoevropsko tlo. Agresivni su, opasni i ima ih oko četiri do pet hiljada. Prvih dana ove godine izveli su teroristički napad u iranskom gradu Kermanu u kome je poginulo 84 ljudi, a 284 ranjeno. Francuske vlasti ističu da su do sada osujetile nekoliko napada, među kojima je pripreman na Božićnoj tržnici u Strazburu krajem 2022. godine. Tom prilikom uhapšeno je sedam osoba, a protiv dvojice, s ruskim i tadžikistanskim državljanstvom, starih 19 i 22 godine, podignuta je optužnica.

Poreklo ubice koji je čekićem i nožem napao prolaznike oko Ajfelove kule krajem prošle godine, usmrtivši nemačkog turistu, takođe je iz Horasana. Kao mogući prioritetni ciljevi IDH u predstojećem periodu na osnovu obaveštajnih podataka navode se Francuska i Nemačka, ali niko ne može mirno da spava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!