USVOJENA REZOLUCIJA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Odluku podržale 193 članice Generalne skupštine UN

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 03. 2024. u 20:26

GENERALNA skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju o veštačkoj inteligenciji (AI) čija je namena da promoviše sigurne, bezbedne i pouzdane AI sisteme za održivi razvoj, objavljeno je na nalogu UN na društvenoj mreži Iks.

УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА О ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ: Одлуку подржале 193 чланице Генералне скупштине УН

Tanjug

Tri meseca pregovora bilo je potrebno da se usvoji ova neobavezujuća rezolucija predložena od strane UN koju su podržale sve 193 države čanice, prenosi Asošijeted pres.

Glavni cilj rezolucije je da AI tehnologija pomogne plan razvoja UN do 2030. godine koji uključuje okončavanje svetske gladi i siromaštva, unapređenje svetskog zdravlja i obrazovanja za decu i postizanje rodne ravnopravnosti.

Jedan od ciljeva rezolucije je i da osigura da države u razvoju imaju mogućnost da iskoriste prednosti AI, kao što je pomoć u detektovanju bolesti, predviđanju poplava i obučavanju budućih generacija radnika.

- Plovimo u uzburkanim vodama u tehnologiji koja se brzo menja, što znači da je važnije nego ikad da se krećemo vođeni našim vrednostima -  rekao je američki zvaničnik za Rojters.

- Loš ili maliciozan dizajn, razvoj i upotreba AI sistema predstavlja rizike koji bi mogli da potkopaju zaštitu, promociju ili uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda - piše u rezoluciji, prenosi Rojters.

- Verujemo da rezolucija ostvaruje prikladan balans između nastavka razvoja i zaštite ljudskih prava - rekao je američki zvaničnik.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!