TRAMP ILI BAJDEN: Ko bi pobedio da se izbori održe sada?

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 03. 2024. u 19:51

NAKON što je Niki Hejli odustala od izborne trke, a bivši predsednik SAD počeo da vrši smenu kadrova na samom vrhu republikanske stranke kako bi resurse "crvenih" usredsredio na svoju kampanju, Tramp je uspeo da osigura predsedničku kandidaturu u svojoj stranci, a isto je učinio i aktuelni predsednik Džozef Bajden među demokratama.

ТРАМП ИЛИ БАЈДЕН: Ко би победио да се избори одрже сада?

Tanjug

Drugim rečima, sada više nema nikakve sumnje da će predsednički izbori u SAD u novembru ove godine biti repriza okršaja iz 2020, kada je "crveni" buntovnik izgubio od Bajdena.

Međutim, postavlja se pitanje da li će se reprizirati i rezultati, budući da se oba kandidata nalaze u drugačijim okolnostima nego pre četiri godine.

Podrška američkih birača aktuelnom predsedniku je na istorijsko niskim nivoima (svega 39,9 odsto) dok se Bajden takođe suočava sa rastućim nezadovoljstvom dela populacije SAD njegovom politikom prema Ukrajini i Izraelu. Hvalospevi njegove administracije o dostignućima u domenu ekonomije izgleda da ne ulivaju poverenje glasačima u očekivanoj meri.

Tramp, sa druge strane, nikada nije bio miljenik glavnog toka, ali su brojni sudski postupci koji se protiv njega vode utvrdile bivšeg predsednika SAD u očima njegovih pristalica kao autsajdera koji je više nego voljan da uđe u klinč sa američkim establišmentom. 

Povrh toga, Trampove tvrdnje poput one da će okončati ukrajinski sukob za 24 časa otkako bude izabran predstavljaju bivšeg predsednika SAD kao "mirovnog" kandidata. 

Starost predstavlja prepreku obojici kandidata, ali, prema anketi "Ej-Bi-Si njuza" više Amerikanaca to misli za 81-godišnjeg Bajdena (86 odsto), nego za 77-godišnjeg Trampa (62 odsto).

Da se izbori održe u ovom trenutku, Tramp bi odneo pobedu sa 47,3 odsto glasova u odnosu na Bajdenovih 45,5, navodi se na portalu "Ril klir politiks" (Real clear politics) na osnovu sumiranja svih postojećih anketa.

Povrh toga, ovaj portal identifikuje sedam "prelomnih" država na predstojećim izborima — Arizona, Džordžija, Pensilvanija, Mičigen, Severna Karolina, Nevada i Viskonsin — od kojih Tramp trenutno prednjači za najmanje jedan procentni poen svuda osim u Pensilvaniji, gde Bajdenova trenutna prednost iznosi 0,8 procentnih poena.

Posebno je zanimljivo to što su sve od ovih "prelomnih" država na izborima 2020. pretežno glasale "plavo" izuzev Severne Karoline, što može biti još jedan od indikatora da se raspoloženje opšteg stanovništva prema Trampu menja.

BONUS VIDEO: DR Novosti - Kada treba početi sa anti-age rutinom

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)