EVRIMA MAME STUDENTE DA SE PRESELE: Nova strategija nemačke pokrajine Tiringija

I. Stanojević

11. 03. 2024. u 15:07

U NEMAČKOJ saveznoj pokrajini Tiringiji odvija se nesvakidašnja kampanja pod nazivom "92 dana". Inicijator je Univerzitet Bauhaus u Vajmaru, a pridružili su se drugi univerziteti i viskoškolske institucije u regionu, pa sad fakulteti listom apeluju na studente da promene prebivalište da bi mogli da glasaju na predstojećim izborima u ovoj pokrajini gde, inače, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ima trećinu biračkog tela.

ЕВРИМА МАМЕ СТУДЕНТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛЕ: Нова стратегија немачке покрајине Тирингија

Foto: Profimedia/Ilustracija

Univerziteti u Erfurtu i Jeni, podelili grafiku i link kampanje "92 dana" na društvenim mrežama, gde se samo sa dva klika, može skinuti formular za registraciju opštini i potvrdu od stanodavaca. Nudi se, osim toga i novac, pa svako ko, kao svoje glavno prebivalište, navede mesto u kome studira, dobija takozvani bonus za obrazovanje.

- Pikantno - ocenjuje tabolid Bild koji kamapanju naziva "trikom da se spreči Bjern Heke" šef poslaničkog kluba AfD u parlamentu Tringije i predstavnik krajnje desnog krila te stranke. - Potencijalni glasači su namamljeni novcem. Bonusi za promenu prebivališta iznose za Vajmar 300 evra godišnje, Jena do 120 evra, Gera 100 evra, Ilmenau 80 evra, a Šmalkalden 50 evra po semestru.

Dojče vele kaže da su se domaći mediji podelili, pa jedni pišu o borbi za demokratiju, a drugi o izbornim trikovima. Kampanja je prvenstveno namenjena studentima koji su se preselili u Vajmar, poručuju organizatori kampanje. List Frakfurter rundšau smatra da je "osim podsticanja veće izlaznosti, cilj kampanje da se zaustavi AfD".

Građani Tiringije ove godine glasaju na lokalnim izborima 26. maja, na evropskim 9. juna i na pokrajinskim izborima 1. septembra. Sudeći po anektama, AfD je ubedeljivo najjača politička snaga. Profesor vizuelnih komunikacija na Univerzitetu Bauhaus Burkhart fon Ševen objašnjava da su "prepoznali neiskorišćeni potencijal glasova i hteli da se njim pozabave."

List Cajt piše da je prijava mesta stanovanja moguća i retroaktivno i ocenjuje da univerziteti učestvuju u društvenim kampanjama u dozvoljenim granicama. Cajt prenosi izjavu iz Ministarstva nauke Tiringije da "Univerziteti ne mogu da izbegnu aktuelne političke debate, već,naprotiv, treba da se u nju uključe svojom ekspertizom".

- Ovakve detinjarije samo pokazuje očaj naših protivnika. Ti trikovi neće promeniti činjenicu da će AfD biti daleko najjača snaga posle pokrajinskih izbora - tvrdi Rene Aust, portparol za univerzitetsku politiku AfD u parlamentu Tiringije.

Politikolog Volfgang Merkel tirinšku kampanju smatra problematičnom i dodaje da ga podseća na one iz sedamdesetih godina prošlog veka, koje su organizovali levičari. "Velika razlika je u tome što danas slična poruka stiže iz državne institucije", poručuje Merkel.

Obaveza

ZA levičara Kristijana Šafta politički angažman univerziteta nije sporan. "Neutralnost ne znači da se ne sme zauzeti stav protiv snaga koje dovode u pitanje demokratiju i ljudska prava", veli i poručuje da, po Zakonu o visokom obrazovanju, univerziteti imaju i obavezu da pomognu opstanak pravne države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)