TENKOVI ARMATA SU UŠLI U NAORUŽANJE RUSKE VOJSKE: Da li će se koristiti na frontu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 03. 2024. u 20:00

NOVI ruski tenk T-14 „Armata“ usvojen je od strane ruske vojske, ali se neće koristiti u zoni borbenih dejstava. Ovo je saopštio šef Rosteka Sergej Čemezov.

ТЕНКОВИ АРМАТА СУ УШЛИ У НАОРУЖАЊЕ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Да ли ће се користити на фронту (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Tenk Armata je uveden u upotrebu, iako je još uvek na testiranju. Po svojim karakteristikama značajno nadmašuje sve tenkove u službi Oružanih snaga Rusije, ali visoka cena stavlja tačku na njegovu moguću upotrebu na frontu. Ministarstvu odbrane je lakše kupiti slične tenkove T-90M Proriv, koji takođe imaju odlične karakteristike, ali su mnogo jeftiniji.

-Armata je, generalno, malo skuplja. Što se tiče funkcionalnosti, ona je, naravno, mnogo bolja od postojećih tenkova, ali je preskupa, pa je malo verovatno da će je vojska sada koristiti. Lakše im je da kupe slične T-90, RIA Novosti citiraju reči Čemezova.

Istovremeno, šef Rosteka je pojasnio da se radi upravo o specijalnoj operaciji koja zahteva mnogo novca. Stoga je fokus na jeftinijim tenkovima i drugom naoružanju. Prethodno su se pojavile informacije da je Armata testirana u Siriji, kao i u zoni borbenih dejstava u Ukrajini.

Foto MO Rusije

T-14 „Armata“ je najnoviji ruski tenk, čija je glavna inovacija kupola bez posade. Topom se daljinski upravlja iz oklopne kapsule koja se nalazi u trupu tenka. Opremljen topom 2A82 kalibra 125 mm i dizel motorom od 1500 konjskih snaga. i kompleks aktivne zaštite Avganit (Afganit).

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?