PUKLA BRUKA: Nemačka vojska dva puta gađala američki dron, ali nijedna raketa ga nije pogodila

Novosti online

28. 02. 2024. u 20:06

NEMAČKA fregata "Hesen", koja se trenutno nalazi na "opasnoj misiji" u Crvenom moru, pokušala je da sa dve rakete obori američki dron, pogrešno ga označivši kao neprijateljski. Promašila ga je - oba puta.

ПУКЛА БРУКА: Немачка војска два пута гађала амерички дрон, али ниједна ракета га није погодила

Foto: Printskrin/Jutjub/US Military News

Nemački brod je u ponedeljak uveče primetio neidentifikovani dron i, nakon što su pitali saveznike u okolini da li je njihov, otvorili su vatru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tek kasnije se ispostavilo da je reč o neprijavljenom američkom dronu "MK-9 riper". Mediji prenose da su "tehnički problemi" inače američkih projektila bili razlog zašto su Nemci promašili dron.

Incident je potvrdio i ministar odbrane Voris Pistorijus koji je nekoliko dana ranije obišao fregatu. 

Ubrzo potom, Berlin se pohvalio uspešnom akcijom "Hesena", kada je u utorak brod u roku od 15 minuta oborio dva drona Huta.

List "Blid" komentariše da je gaf nemačkih snaga samo još jedan pokazatelj žalosnog stanja nemačke vojske. Sličan utisak stiče se i na društvenim mrežama, sa jednim komentarom na račun nacističkog "Plana Madagaskar" da se evropski Jevreji presele na ostrvo koje je tada bilo francuska kolonija.

SAD i nekoliko njihovih saveznika poslali su brodove u Crvenom more u pokušaju da spreče Hute da napadaju brodove povezane sa Izraelom duž glavne svetske trgovinske rute.

Napadi Huta na trgovačka plovila počeli su krajem oktobra i grupa je rekla da će se oni nastaviti sve dok Izrael nastavi da ubija Palestince u Gazi.

"Hesen" je deo misije EU u Crvenom moru koja je odvojena od operacije "Čuvar prosperiteta" koju predvode SAD i koja je takođe namenjena zaštiti trgovačkih brodova u Crvenom moru.

Huti su prvobitno ciljali samo na brodove "povezane sa Izraelom", ali su svoju zabranu proširili na teretne brodove povezane sa SAD i Velikom Britanijom, nakon što su brodovi i avioni dve zemlje počeli da bombarduju Jemen u januaru.

Većina velikih globalnih špeditera preusmerila je svoja plovila oko Afrike, pošto su premije osiguranja porasle zbog povećanog rizika.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)