"ZAPREPAŠĆENI SMO" Stigla prva reakcija Rusije na obustavu istrage o eksplozijama na Severnom toku

Novosti online

26. 02. 2024. u 14:21

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom vesti da Danska prekida istragu eksplozija na gasovodima „Severni tok“, rekavši da je situacija blizu apsurdne.

ЗАПРЕПАШЋЕНИ СМО Стигла прва реакција Русије на обуставу истраге о експлозијама на Северном току

Foto Tanjug/AP

- Sa jedne strane, pred nama je namerna sabotaža, a sa druge – nema više nikakvog pomaka. U ovom slučaju, situacija je toliko očigledna da može samo da se izrazi potpuno zaprepašćenje - rekao je Peskov.

On je dodao da je Rusija u početnim fazama istrage eksplozija na gasovodima „Severni tok“ tražila informacije od Danske, ali nije dobijala odgovor.

- Znate da smo u početnim fazama te istrage više puta kontaktirali sa Dancima, tražili informacije o događaju. Međutim, odbili su nas, nismo mogli da učestvujemo u bilo kakvim istražnim radnjama. Ni sada ne možemo da dobijemo bilo kakve informacije - rekao je Peskov.

Kako je dodao, očigledno je da su tokom istrage danske vlasti počele da se „okreću svojim saveznicima“.

Foto: Profimedia

- Uzimajući sve u obzir, različita curenja informacija, činjenice koje su isplivale tokom te istrage, očigledno je da je sve prilično jasno i da su tokom te istrage počeli da gledaju na svoje najbliže saveznike - zaključio je Peskov.

Kako je dodao, Rusija će pratiti istrage o diverzijama na gasovodima i koristiće svoje mogućnosti da dobije podatke o njima, ali je zaključio da je situacija trenutno paradoksalna.

Prethodno je saopšteno da je danska policija obustavila istragu eksplozija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, a vlasti te zemlje zaključile su da je došlo do namerne sabotaže na gasovodima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave