"KOLEKTIVNI ZAPAD ĆE MORATI DA ODGOVARA..." Oštre reči ruskog predstavnika na sednici Saveta bezbednosti

Novosti online

24. 02. 2024. u 10:33

STALNI predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je na početku sednice Saveta bezbednosti o Ukrajini da ne namerava da sluša govore prijavljenih evropskih predstavnika, jer su kao "iskopirani".

КОЛЕКТИВНИ ЗАПАД ЋЕ МОРАТИ ДА ОДГОВАРА... Оштре речи руског представника на седници Савета безбедности

Foto Tanjug-AP

- Nalazimo se u prepunoj sali, mada nije samo sala puna već i spisak govornika koji nisu članovi SB, a koji sebe nazivaju ministrima inostranih poslova evropskih zemalja. Unapred želim da vas upozorim da neću da slušam ritualne govore predstavnika evropskih prestonica. Neka vežbaju svoju elokvenciju jedni pred drugima, iznoseći svoje licemerno izlaganje. U EU, sa retkim izuzecima, ne postoji zemlja sa nezavisnom spoljnom politikom - kazao je Nebenzja.

U skladu sa tim, dodao je, ne postoje ni ministri inostranih poslova, već zvaničnici, koji se tako predstavljaju.

- Želeo bih da vas podsetim da nijedna država u EU ili na Zapadu uopšte nije preuzela inicijativu da sazove bar jedan sastanak Saveta bezbednosti o Gazi. Ovo eksplicitno govori o vašem licemerju i dvostrukim standardima - naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, sva spoljna politika Evropske unije je u rukama Brisela, a Brisel se nalazi u rukama Vašingtona.

- Odgovorite mi na retoričko pitanje: kakvu dodatnu vrednost će imati govori ovih zvaničnika koji su kao kopije, izuzev mogućnosti da se pojave na televizijskim ekranima u svojim zemljama, izražavajući bezuslovnu, nepokolebljivu podršku svojim klijentima iz Kijeva? - upitao je Nebenzja.

Ruski diplomata je primetio da je u Njujorku prisutan i predstavnik Evropske unije pri UN, koji bi "mogao da govori u ime svih".

Ukrajina kao država ne treba da preti Rusiji

Ukrajinu je još moguće sačuvati u nekom obliku, ali ona mora biti mirna i neutralna zemlja, ocenio je Nebenzja.

Dodao je da Zapad na sve načine pokušava da na prevaru uvuče zemlje globalne većine u svoje intrige u Ukrajini, iako im je jasno da je diskutovanje o bilo čemu bez Rusije besmisleno.

- Rusija je spremna da se u Ukrajini bori do kraja, a na Zapadu je da izabere, da li to želi ili hoće da spasi nešto od te države. Ukrajinu je još moguće sačuvati u nekom obliku, ali to mora biti mirna, neutralna zemlja, u kojoj nema diskriminacije i rusofobije i u kojoj se ne veličaju nacistički zločinci i iz koje nema pretnja Rusiji - naglasio je.

On je upozorio da će kolektivni Zapad morati da odgovara za ono što je učinjeno Ukrajini, a "formulu mira" Vladimira Zelenskog nazvao je "lažnom na koju ne vredi gubiti vreme".

Nebenzja je istakao da je Rusiji žao Ukrajinaca, koji su poslati da ginu za geopolitičke interese Zapada, napomenuvši da je Moskva pokrenula Specijalnu vojnu operaciju da zaustavi rat koji je prethodno osam godina vodio režim koji je podržavao Zapad protiv civilnog stanovništva Donbasa.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: EMOTIVAN SUSRET NAKON ZAROBLjENIŠTVA: Izraelsku decu koju je oslobodio Hamas dočekao njihov pas

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!