PRVI SNIMCI OBORENOG RUSKOG AVIONA: Ukrajinski PVO nema toliki domet (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 02. 2024. u 22:21

U KRASNODARSKOM kraju došlo je doa avio-incidenta. Oboren je (ili je pao iz nepoznatih razloga) ruski vojni avion.

ПРВИ СНИМЦИ ОБОРЕНОГ РУСКОГ АВИОНА: Украјински ПВО нема толики домет (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP


Pretpostavlja se da je u pitanju ruska varijanta AVAKS-a Berijev A-50U. Ukoliko se to potvrdi to bi bio veliki udarac za rusku armiju pošto je pre samo par meseci oboren jedan iznad Azovskpg mora, a Il-22 je tada uspeo da sleti sa velikim oštećenjima.

Kako navode na ruskim društvenim mrežama pao je u blizini farme Trudovaja Jermenija u okrugu Kanevski u Krasnodarskom kraju.

Na snimku, avion očajnički pokušava da izbegne vatru protivvazdušne odbrane, oslobađajući toplotne zamke, ali ga protivvazdušne rakete na kraju prestižu.

Drugi snimci pokazuju zapaljene krhotine nakon pada.

Vojni propagandisti Glavne obaveštajne uprave Oružanih snaga Ukrajine pišu da su navodno uspeli da obore avion A-50 AVACS, kojih Rusija ima svega nekoliko, ali neprijateljska PVO nije mogla da dobaci do ovog područja.

To bi moglo da znači da je, ponovo sopstveni PVO oborio avio duboku u Ruskoj teritpriji.

Zvaničnih informacija o incidentu još nema.

Ono što je poznato je da se jedan avion se srušio u Krasnodarskom kraju. Da je izbio požar, i da nema opasnosti po stambene objekte, saopštio je regionalni operativni štab

Istovremeno, izvori federalnih medija i vojni oficiri javljaju da je pao 1 avion, a ne 2 kako je javljeno u prvi mah.

-Prema informacijama EDDS okruga Kanevski, oko 20 časova na području farme Trudovaja Jermenija, okrug Kanevski, pala su dva aviona (kasnije je razjašnjeno da je pao 1). Po dolasku vatrogasnih jedinica, utvrđeno je da su u plamenu letelica i trska, površina požara je oko 250 m2.

Nema opasnosti po stambene objekte, a među meštanima sela nema povređenih. Požar se gasi, navodi se u saopštenju operativnog štaba.

A-50U

Avion A-50 u verziji "U" ima dužinu 46,5 m, raspon krila 50,5 m, viisna 14,7 m i površinu krila od 300 metara kvadratnih. Avion je opremljen radiotehničkim sistemom Šmelj 2 koji nudi napredne mogužnosti za oktirvanje kopnenih ciljeva niskog radarskog odraza.

Sistem ima radio domet od 2.000 km u visokoferkventnom HF obumu i 400 km u obimu ultra-visokih frekvencija UHF. Sistem Šmelj 2 može ispotovremno da prati 300 ciljeva i da usmerava presretače na 40 ciljeva. A-50 U može da se koristi za različitu paletu misija uključujući otkrivanje, indentifikaciju i praćenje ciljeva protivniha u vazduhu i na kopnu.

(RVvoenkor)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)