UVREDIO FRANCUSKU ZASTAVU, IZBACUJU GA IZ ZEMLJE: Izdat nalog za deportaciju imama

Francuske vlasti su preduzele proceduru izbacivanja imama Mažuba Mažubija koji je u obraćanju vernicima u džamiji nedavno uvredio francusku naciju rečima da je zastava ove zemlje "satanska" i da "nema nikakvu vrednost za Alaha".

УВРЕДИО ФРАНЦУСКУ ЗАСТАВУ, ИЗБАЦУЈУ ГА ИЗ ЗЕМЉЕ: Издат налог за депортацију имама

Foto: Printskrin/Jutjub/RTVTK

Imam je u četvrtak uhapšen u svojoj kući na jugu Francuske, gde mu je predočen nalog za deportaciju, i tokom dana je prebačen u pritvorni centar udaljen oko 800 kilometara u pariskom regionu, odakle se vrše izbacivanja iz zemlje.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zatražio izbacivanje Mažubija. Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da je 91 odsto Francuza šokirano imamovim rečima.

Mažubi je kasnije preko francuskih medija objasnio da je reč o "lapsusu" i jezičkom nesporazumu.

- Shvatam da pomenute reči mogu da zasmetaju. Naravno da su za kritiku. Ali da li je gospodin Mažubi predstavljao opasnost po javnost? – istakao je njegov advokat Samir Amrun, u trenutku dok je Mažubi prebacivan s juga zemlje u Pariz, upitavši se da li je i "sloboda govora satanistička".

Advokat je istovremeno najavio žalbu, ali koja ne sprečava izbacivanje. Istovremeno je preneo da je privođenje imama, kome su stavljene lisice, izvršeno u prisustvu njegove supruge i maloletne dece i da ih je to znatno uznemirilo.

Mažubi je u Francusku iz Tunisa došao daleke 1986. godine, a prva boravišna dokumenta dobio je 1989. godine. Boravak ima do 2029. godine.

Ističe se i da će proces izbacivanja ići teško, imajući u vidu da ima maloletnu decu koja pohađaju školu u Francuskoj, i pravo porodice da ostane zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave