RASTURENA BRITANSKA ŠPIJUNSKA MREŽA: Rusi otkrili strane agente u Hersonskoj oblasti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 02. 2024. u 17:52

FEDERALNA služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) otkrila je delovanje britanske vladine organizacije Britanski savet koja je preko organizacija koje kontroliše vršila obaveštajne aktivnosti u interesu kijevskog režima u Hersonskoj oblasti.

РАСТУРЕНА БРИТАНСКА ШПИЈУНСКА МРЕЖА: Руси открили стране агенте у Херсонској области

Foto: Depositphotos

Zvanično navedeni ciljevi Britanskog saveta su razvoj saradnje u oblastima obrazovanja, kulture i umetnosti između Velike Britanije i drugih zemalja. Međutim, u stvarnosti, ove aktivnosti su samo paravan za rad britanskih obaveštajnih službi, potvrđuju u saopštenju FSB-a.

Konkretno, dokazano je da je jedna strana organizacija iskorišćavala ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje obaveštajnih informacija vojno-političke prirode preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti, precizira FSB u saopštenju.

Foto: printskrin JuTjub

-Tako je pod uticaj “Britanskog saveta” došao stanovnik grada Novaja Majačka, državljanin Ruske Federacije Sergej Vladimirovič Čebukin, koji je ranije delio ultranacionalističke stavove. Međutim, čovek je na vreme shvatio da je uvučen u kriminalne radnje i kontaktirao je organe za sprovođenje zakona, navodi se u saopštenju.

U leto 2023. godine, su mu tražili da prenese koordinate lokacija ruske vojske i vojne opreme, ali je mladić shvatio da ga koriste za dobijanje obaveštajnih informacija koje potom prenose Britanskom savetu.

Prema njegovim rečima, shvatio je da se takve informacije mogu iskoristiti, između ostalog, i za napade na njegovo selo i kategorički je odbio da sarađuje.

Upozorio je meštane na kontakte sa takvim stranim fondovima, jer informacije koje dobiju mogu biti iskorišćene "za uništavanje naših gradova i naselja i ubijanje civila" s obzirom na to da, kako je rekao, ukrajinske vlasti i njihovi britanski nalogodavci ne mare za civile.

Trenutno ruske obaveštajne službe proveravaju aktivnosti Britanskog saveta u regionu, kao i lica koja sarađuju sa ovom organizacijom na poverljivoj osnovi i time krše Krivični zakon Ruske Federacije te im preti kazna zatvora do osam godina.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!