HUTI NAPALI AMERIKANCE: Prvi put koristili podvodne i površinske pomorske dronove

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 02. 2024. u 23:30

CENTRALNA komanda američke vojske CENTCOM koja pokriva Bliski istok oglasila se saopštenjem o novom raketnom napadu jemenskih Huta.

ХУТИ НАПАЛИ АМЕРИКАНЦЕ: Први пут користили подводне и површинске поморске дронове

Foto: EPA

Samo ovaj put protivbrodskim raketama i drnovoima pridružila su se i besposadna podvodna plovila, što je prvi zabeležen slučaj upotrebe ovakvih plovila u napadu na brodove američke mornarice.

- U periodu između 15 i 20 časova po lokanom vremenu, CENTCOM je izveo pet uspešnih presretanja tru protivbrodske krstareće rakete, jednog besposadnog podvodnog plovila, kao i jednog besposadnog površinskog plovila u zoni koja je pod kontrolom jemenskih Huta, koje podržava Iran, saopštila je Centralna komanda.

CENTCOM je naglasio da je ovo prvo registrovano krištenje besposadnih površinskih i podvodnih plovila jemenskih Huta u napadu na brodove američke mornarice od početka konflikta u zoni Crvenog mora 2023. godine.

CENTCOM je utvrdio da gorepomenuta plovila bez ljudske posade predstavljaju neposrednu pretnju za brodove američke mornarice kao i trgovačke brodove u regionu

”Ove akcije će zaštititi slobodu plovidbe i učiniti međunarodne vode sigurnijim i sigurnijim za američku mornaricu i trgovačka plovila”.

U januaru 2018. godine jemenski Huti prikazali su da su vodama Crvenog mora zarobili bezposadno podvodno izviđačko plovilo REMUS 600 u vlasništvu američke mornarice.

Plovilo su zarobili pomorski diverzanti jemenskih Huta. Pretpostavlja se da su Huti izveli obrnuti inženjering i uspeli da razviju sposvetni model podvodnog i površinskog drona koji je upotrebljen u napadu na američku mornaricu.

REMUS (Remote Environ-mental Monitoring Units) vodeća jednica za nadzor okoline spada u kategoriju prenosnih samostalnih autonomnih plovila bez ljudske posade. Masa plovila je nešto oko 40 kg dužina od 1,4 do 2,1 m (zavisno od seta opreme) prečnik 19 cm. Pokreće ga litijumova baterija koja mu obezbeđuje najveću brzinu do 3 čvora oko 5,5 km na čas i samostalnost od 20 časova, što mu omogućava plovidbu u trajanju od osam časova. Plovilo je bilo prvo razvijeno za okeanografska merenja, ali ga je preuzela američka mornarica i koristila u operaciji Iračka sloboda za traganje za iračkim morskim sidrenim i na dnu ležećim minama na podrčju luke Um kasar. Tamo se ovo plovilo veoma iskazalo jer se radi o zoni gde je vidljivost zbog male dubine, velike količine peska i mulja bila slabo vidljiva, što je otežavalo upotrebu portivminskih daljinski upravljivih podvodnih plovila i ronioca.

Dimenzije ovog plovila bile su idealne da u vodu bude pušten sa gumenih čamaca ili priobalnih stanica do dubina od 100 do 600 m. Seznorski set plovila je promenjiv, a za mornaičke potrebe skoncentrisan za traganje za minama. Iskustvo iz iraka uticalo je da Remus osim SAD nabavi Nemačka i Velika Britanija. prvoeren je bio u reonu Baltika u zadacima protivminske i protivterorističke borbe u zaštiti luka i komandnih centara i instalacija mornarica članica NATO na moru.

Godine 2006 plovilo je modernizovano bilo ugradnjom modernizovanog GPS sistema, dvofrekventni bočni sonarni sistem za visokom rezolucijom, akustična komunikacijska veza.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)