UMEROV O SARADNJI SA NATO: Ukrajina je spremna za zbližavanje sa odbrambenom industrijom Zapada

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 02. 2024. u 21:38

UKRAJINA visoko ceni pomoć koju joj zapadni saveznici pružaju u borbi protiv ruske agresije i spremna je da razvija i produbljuje saradnju sa Zapadom u oblasti odbrambene industrije i proizvodnje, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

УМЕРОВ О САРАДЊИ СА НАТО: Украјина је спремна за зближавање са одбрамбеном индустријом Запада

Foto Tanjug/AP

-Ministarstvo odbrane Ukrajine nastoji da stvori mehanizme koji će okupiti partnere iz odbrambeno-industrijskih kompleksa država članica Alijanse i Ukrajine. Spremni smo za stvaranje zajedničkih preduzeća, povećanje proizvodnje u sektoru odbrane. Ukrajina je u potpunosti posvećena saradnji sa NATO-om na svim nivoima kako bi se osigurala naša zajednička dugoročna bezbednost, naglasio je Umerov nakon virtuelnog učešća na sastanku Saveta Ukrajina-NATO održanom u okviru sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu.

On je naglasio da Ukrajina radi na razvoju sopstvene odbrambene i industrijske baze, povećanju proizvodnje raznih tipova bespilotnih letelica, sistema za elektronsko ratovanje, municije i drugih sredstava i tehnologija neophodnih za postizanje superiornosti na bojnom polju, prenosi Ukrinform.

Takođe je napomenuo da novo rukovodstvo Oružanih snaga priprema detaljan akcioni plan za 2024. godinu i naglasio da raketni napadi Rusije na mirne gradove i civilnu infrastrukturu potvrđuju važnost obezbeđivanja Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane.

Umerov je podsetio da će sledeće nedelja biti obeležena dva tragična datuma za Ukrajinu – 10 godina od početka rata i okupacije Krima, kao i 2 godine od početka ruske invazije u punom obimu.

Ministar je napomenuo da su iskustvo Ukrajine na bojnom polju i lekcije naučene tokom rata važne i da će pomoći u prevazilaženju budućih pretnji.

U tom kontekstu, on je ukazao na važnost stvaranja Zajedničkog centra za analizu, obuku i obrazovanje Ukrajina-NATO (JATEC) u budućnosti.

-Za nas je JATEC prilika da razvijemo nove tehnološke pristupe budućim pretnjama. Ova nova platforma biće moćno sredstvo za podršku razvoju koncepta budućih snaga, koji sprovodimo za Oružane snage Ukrajine, rekao je ukrajinski ministar.

On je pozvao zemlje NATO-a da nastave da obezbeđuju sredstva za Sveobuhvatni paket pomoći i fokusiraju se na izgradnju dugoročnih odbrambenih kapaciteta i stabilne odbrambeno-industrijske baze.

Izrazio je nadu da će samit NATO-a u julu u Vašingtonu postati platforma za nove odlučne korake koji će Ukrajinu približiti članstvu u Alijansi.

Danas je u Briselu održan sastanak ministara odbrane zemalja Alijanse, u okviru kojeg je održan sastanak Saveta Ukrajina-NATO.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)