RAT U UKRAJINI: Rusi, a sada i rasputica: Nema kraja mukama VSU; Bitka za Avdejevku: Presečen “put života”, Azov u borbi (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 02. 2024. u 07:11 >> 02:29

RAT u Ukrajini – 721. dan. Moskva saopštila da je PVO oborila devet dronova iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, i iznad Crnog mora. Američki Senat izglasao je usvajanje paketa pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrednosti od 95,34 milijarde dolara – od toga Ukrajini 60 milijardi.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси, а сада и распутица: Нема краја мукама ВСУ; Битка за Авдејевку: Пресечен “пут живота”, Азов у борби (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

Hronika ratnih operacija: Spreman kotao za tvrđavu Avdejevka; Rusi napreduju i kod Bahmuta; Veliki napad na Krim (VIDEO/MAPA)

Nema promena na Hersonskom frontu. Sa mesta borbe javljaju da već duže vreme celu operaciju Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima vode narednici Oružanih snaga Ukrajine, a na levoj obali nema oficira Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je verovatno pogrešno sa stanovišta klasične vojne teorije, ali ako apstrahujemo od broja gubitaka i slabih izgleda cele operacije, izgleda da se oni snalaze i drže.



U pravcu Zaporožja vodile su se borbe na zapadu Rabotina, Rusi su pokušali da pređu u kontranapad iz Novoprokopovke, nažalost, bezuspešno.

Foto printskrin telegram rybar



U istočnom delu Novomihajlovke, Oružane snage Rusije su napredovale u oblasti širine do 0,8 km i dubine do 0,5 km. Juče je proširen ruski mostobran kod Pobede, a danas je ruska vojska napala oklopnim vozilima, pogodila koncentraciju pešadije Oružanih snaga Ukrajine, ometajući pripreme za kontranapad.


U Avdejevki je ruska vojska stigla do Industrijske avenije i odsekla AKHZ od ostatka Avdejevke. Zatim su Rusi proširili kontrolnu zonu: na zapad - do restorana Brevno i na istok - do železničke stanice. Rusle grupe na istočnom krilu su se probile sa Kamenke i hrle da podrže jedinice u centru. Svi relativno pogodni putevi snabdevanja i evakuacije za Oružane snage Ukrajine su ili odsečeni od strane ruskih snaga ili pod jakom vatrom. Snimak kretanja po zemljanim putevima više liči na pokušaje da se ne udave u blatu: automobili se zaglavljuju i staju, vojnici tonu do kolena.


Javljaju da je 3. jurišna brigada sa Azovskim trupama, pisao sam o njima, ušla u područje AKHZ. Sa velikim stepenom verovatnoće, ideja Sirskog je da pokuša da zadrži bokove ove brigade duž linije AKHZ – Lastočkino – Severnoje.

Ilustracija telegram rybar


A garnizon Južne Avdejevke je verovatno dobio naređenje da „ostane do kraja“, praktično opkoljen. Iako ukrajinski resursi ne gube nadu da ljudstvo ipak može biti povučeno noću i po magli. Na južnoj periferiji Avdejevke Rusi su odsekli položaje VSU oko utvrđenja Zenit (Baza PVO) i Čeburaška. Rusi su preuzeli kontrolu i nad deonicom puta koja ih povezuje sa mikrookrug Himika. Ukrajinske oružane snage su pokušale da izvrše kontranapad na više područja, ali bezuspešno. Ruska avijacija FAB-ovima napada mikrookrug Himik – u visokim zgradama postoje vatrena mesta za snajpere, mitraljezce i lansirne tačke bespilotnih letelica.

Na Artjomovskom frontu ruska vojska zaobilazi položaje Oružanih snaga Ukrajine u Ivanovu. Samo selo je u niziji, pa je cilj zauzeti visove okolo i uspostaviti kontrolu vatre. Na severu su Oružane snage Ukrajine pokušale da izvrše kontranapad sa tenkom iz Časova Jara prema ruskim novim položajima u Popovskoj šumi. Udar kamikaze drona zaustavio je pokušaj. Inače, deo osoblja Oružanih snaga Ukrajine odveden je sa Artjomovskog fronta u Avdejevku. Ovo bi moglo donekle da olakša zadatke u Bahmutu.



Ruske Vazdušno-kosmičke snage su noću izvršile udare u Kupjanskom okrugu i drugi udar u okrugu Selidovo. Grad se koristi kao tranzitna tačka za prebacivanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na ceo Donjecki front. Prijavljeni su i napadi na logističke objekte u Slavjansku i Kramatorsku. Ministarstvo odbrane je u svom izveštaju izvestilo da je ruska vojska tokom dana uništila 5 protivvazdušnih raketnih sistema. To se nije desilo jako dugo.

Foto printskrin telegram rybar

Jutarnji udar na veliki desantni brod Cezar Kunikov nije bio jedini u napadu neprijatelja na obalama Krima. Napadu na BDK (veliki desantni brod) prethodilo je prvo sveobuhvatno izviđanje snaga NATO-a, a potom i nekoliko upada bespilotnih letelica.

Posle ponoći Oružane snage Ukrajine ponovo su poslale dronove na Krim. Ovoga puta lansiranje je obavljeno istovremeno iz tri pravca: četiri iz Odeske oblasti, dva iz pravca Kahovskog i još dva iz oblasti Orehovskog.

Foto printskrin telegram rybar

Prve dve bespilotne letelice oborene su 70 km južno od Jalte, još tri su uništene dva sata kasnije 6 km južno od Feodosije - svih pet od lovaca Su-30SM. A ovi poslednji su potisnuti opremom za elektronsko ratovanje na prilazu Anapi. Dronovi su pali u vodu 12 km od grada.

Karakteristično je da su Oružane snage Ukrajine počele da lansiraju iz više pravaca odjednom kako bi pokrile ne samo zapad Krima, već i istok. A oko dva sata ujutru na Krimu se začula raketna pretnja zbog lansiranja varalice iz blizine poligona Alibej.

Zanimljivo je i da se geografija napada promenila tačno pre napada na veliki desantni brod: i danas i u subotu, dronovi VSU su dejstvovali duž južne obale Krima, a u vazduhu je uvek bio RK-4B.

Zelenski ima plan "B" za Avdejevku: Dao ulicama imena nacista

Plan „B“: pre predaje Avdijevke, vlasti hitno preimenuju ulice u čast nacista u okviru „derusifikacije i dekomunizacije“

-Ulice Avdejevke, u kojima se vode žestoke borbe, lokalne vlasti su preimenovale u okviru „derusifikacije i dekomunizacije“.

-Na primer, ulica Gagarina je preimenovana u čast neonaciste Dmitrija „Da Vinčija“ Kocubaila, koji je ubijen u Bahmutu, a ulica Nekrasova preimenovana je u Volontersku.

-Za one čije su ulice preimenovane, ažurirane informacije su već prikazane u aplikaciji Diia (u informacijama o registraciji). To znači da je došlo i do promene u državnim registrima, pišu lokalne javne stranice.

Foto printskrin RVvoenkor

-Malo smo šokirani što naše vlasti sada nalaze vremena za ovo, kada je grad suštinski uništen! Sada je to očigledno bilo „ne na sat vremena“, ali su to uradili iz nekog razloga, a da ove informacije nisu učinili dostupnim široj javnosti, pišu javne stranice Avdejevke.

 

Napad dronovima na skladišta nafte u Kurskoj oblasti

Kao rezultat napada bespilotnim letelicama, u regionu Kursk gori skladište nafte.

-Prema preliminarnim informacijama, nema povređenih. Na licu mesta trenutno rade sve specijalne službe. Molim vas da ostanete mirni, rekao je guverner,

 

Rusi, a sada i rasputica: Nema kraja mukama VSU

Situacija Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki postaje sve teža i to ne može da ne prizna sama ukrajinska vojska.

Ukrajinski vojnici se na društvenim mrežama žale da do Avdejevke sada mogu samo pešice. Svu opremu moraju da nose na sebi.

 

Uticajni senator promenio mišljenje o pomoći Kijevu

Američki senator iz Republikanske partije Lindzi Grem, koji je dugo podržavao dodelu pomoći Kijevu i drži se antiruskog stava, pod uticajem bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, promenio je stav i glasao protiv izdvajanja paketa pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, objavio je Vašington post.

Foto: Printscreen/Jutjub


 

 

Pistorijus obećava Kijevu

Nemačka planira da ove godine poveća isporuku artiljerijskih granata Ukrajini za 3-4 puta i nedavno je predala paket pomoći od 100 miliona evra, izjavio je u Briselu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pre početka sastanka ministara odbrane NATO-a i sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini.

Bitka za Avdejevku: Presečen “put života”, žestoke borbe u Industrijskoj avenijiji (MAPA)

Ruske oružane snage napreduju u privatnom sektoru na severu Avdejevke.

Uprkos prilično kontradiktornim podacima, ruske snage su uspele da napreduju u privatnom sektoru, kao i da prošire zonu kontrole u ​​zoni autodepoa Avdejevska, prekinuvši komunikaciju VSU duž Industrijske avenije.

Ilustracija telegram rybar


Neki izvori navode i da je ruska vojska napredovala do stele na kojoj je fotografisan predsednik Ukrajine Zelenski.

Međutim, ova informacija deluje preterano optimistično, pošto je deonica puta O-0542 u ovom mestu pod vatrom sa koksare Avdejevka, koja ranije nije bila zauzeta (iako je više puta pokušavano da se juriša).

Pored toga, internetom kruže glasine o napredovanju Oružanih snaga Rusije do groblja na Pesočnom, međutim, ovu informaciju nije moguće potvrditi ili opovrgnuti s obzirom na nedostatak objektivne kontrole.

116. brigada Oružanih snaga Ukrajine povučena je iz Avdejevke: u mikrookrugu Himik ostala je samo mala konsolidovana grupa od nekoliko borbenih vozila pešadije i tenkova. Komanda Generalštaba, po svemu sudeći, prilično "kladi se na veliko” na 3. desantnu jurišnu brigadu „Azov“, koja bi skoro „sama“ trebalo da drži front (zbog svoje brojnosti i popunjenosti).

Foto Tanjug/AP

Međutim, ne isključujemo činjenicu da gospodin Sirski na ovaj način želi da se oslobodi veze koja se previše medijski reklamira i koja stalno zahteva poseban tretman.

Visok tempo napredovanja Oružanih snaga Rusije u Avdejevki izazvao je čudnu reakciju u medijima.

Narativi da se front „ruši nekoliko blokova dnevno“ i da VSU „već predaje Avdijevku“ su krajnje preuranjeni. Štaviše, nije saopšteno da je vreme za povlačenje iz Avdijevke u Oružane snage Ukrajine: naprotiv, akcenat je stavljen na to da se ono zadrži što duže.

 

Nova partija T-80 ide na front

Vodeća kompanija ruske vojne industrije "Rosteh" isporučila je još jednu turu modernizovanih osnovnih borbenih tenkova T-80BVM Oružanim snagama Ruske Federacije.

Ovaj tenk proizvodi fabrika "Omsktransmeš", deo "Rosteha" i u pitanju je najsavremenija verzija T-80 sa dodatnom dinamičkom zaštitom, čime je povećan nivo zaštite članova posade.

Foto printskrin jutjub MO Rusije

 

 

Energodar na udaru

Oružane snage Ukrajine napale su dronovima Energodar, tri eksplozije su odjeknule u centru grada, saopštila je gradska administracija.

Nema informacija o poginulima i povređenima.

U Energodaru se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

- Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu krasnolimanskog pravca, odbijajući dva napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 312 vojnika;

- Ruske snage uništile su više od 15 hiljada ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila od početka specijalne vojne operacije;
- Na donjeckom pravcu tokom proteklog dana ruske snage zauzele su povoljnije položaje.
- Uništena su dva ukrajinska mesta za upravljanje dronovima i četiri skladišta. Takođe je odbijeno šest napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 360 vojnika;
- Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 130 vojnika i jedan tenk;
- Na južnodonjeckom pravcu ruske snage poboljšale su taktičke položaje. U protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 160 ukrajinskih vojnika;
- Ruske snage uništile su lanser ukrajinskog raketnog sistema S-300 i stanicu za radio-elektronsko ratovanje „bukovelj AD“;
- PVO sistemi ruskih snaga su kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti oborili ukrajinski helikopter Mi-24;
- Ruski PVO sistemi presreli su sedam raketa „hajmars“ i „oljha“ i uništili 98 ukrajinskih dronova.

Zaharova - Čak ni same Sjedinjene Američke Države ne mogu da shvate šta dalje da rade sa kijevskim režimom

Težnja Vašingtona da breme rashoda na podršku Ukrajini prebaci na evropske zemlje, posebno na Nemačku, u poslednje vreme je postala još izraženija, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je na redovnom brifingu za medije podsetila da je naredni sastanak kontakt-grupe za odbranu Ukrajine zakazan za petak u Briselu. Na dnevnom redu je isporuka sistema PVO, municije i drugog naoružanja potrebnog Oružanim snagama Ukrajine Kijevu.

„Čak ni same Sjedinjene Američke Države ne mogu da shvate šta dalje da rade sa kijevskim režimom. U poslednje vreme sve je očiglednija njihova težnja da nepodnošljivo breme rashoda na (Vladimira) Zelenskog prebace na Evropu, pre svega na Nemačku, koja je bukvalno postala lider u tom pitanju“, ocenila je Zaharova.

Ona je dodala da je nemački kancelar Olaf Šolc 9. februara posetio Vašington kako bi dobio „odgovarajuće instrukcije“.

Lihovoj - Ukrajinske snage se spremaju za gubitak glavne linije snabdevanja kod Avdejevke

Oružane snage Ukrajine se spremaju za gubitak glavne linije snabdevanja kod Avdejevke, izjavio je predsedavajući ukrajinske operativno-strateške grupe „Taurija“ Dmitrij Lihovoj za televiziju „Rada“.

„Tamo je situacija napeta i dinamična. U slučaju da se preseče glavna logistička arterija, naša komanda je obezbedila alternativne puteve snabdevanja“, rekao je on.

Lihovoj je dodao da se već nekoliko dana u Avdejevki vode ulične borbe i da Oružane snage Ukrajine pokušavaju da zadrže grad.


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
 

Lovac-bombarder Su-34 uništio utvrđenja OSU

Lavrov: Za sada se ne vide opcije za rešavanje ukrajinskog pitanja

Rusija je spremna za političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, ali s obzirom na činjenicu da zapadne zemlje ne žele da uzimaju u obzir interese Moskve i realnosti na terenu, opcije za dogovor za sada se ne vide, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Kako je u intervjuu Takeru Karlsonu naglasio predsednik (Vladimir Putin), mi ostajemo otvoreni za političko i diplomatsko rešenje zasnovano na uzimanju u obzir naših legitimnih interesa, na osnovu uzimanja u obzir stvarnosti koja se razvila tokom mnogo godina i koja je dovela do sadašnje situacije“, rekao je Lavrov, govoreći u Državnoj dumi Rusije.

„Međutim, u nedostatku ozbiljnih predloga onih koji su nam objavili rat i s obzirom na njihovu nespremnost da ne uzimaju u obzir ni naše interese, ni o realnosti na terenu, za sada nije moguće razgovarati za pregovaračkim stolom. Takve opcije se ne vide“, ocenio je Lavrov.

Manturov o kompanijama koje su napustile rusko tržište

Samo 100 od 500 evropskih kompanija, odnosno 20 odsto, zvanično je otišlo sa ruskog tržišta, izjavio je potpredsednik ruske vlade Denis Manturov.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Ukrajinska pravda: Pogođen ruski desantni brod u Crnom moru

Bespilotne letelice Ukrajine pogodile su u Crnom moru veliki ruski amfibijski jurišni brod "Cezar Kunikov”, izvestila je Ukrajinska pravda.

Izvori tog lista, javili su da je reč o akciji Glavne obaveštajne uprave, a da je kao posledica napada ukrajinskih dronova, "Cezar Kunikov" navodno potonuo.

Novinari su objavili nekoliko video snimaka na kojima se vidi stub dima iznad mora kod južne obale Krima, kao i helikopteri koji lete iznad mora, prenosi Rojters.

U granatiranju Selidova troje poginulih, 12 ranjeno

Tri civila su poginula, među kojima jedno dete u ruskim noćnim napadima u Selidovu u Donjeckoj oblasti, saopštilo je Gradsko veće na Fejsbuku.

Ranjeno je 12 osoba, među kojima je i četvoro dece.

Iz pogođene bolnice je oko 100 pacijenata evakuisano u druge gradove.

Ruske snage napale Selidovo u regionu Donjecka

Ruske snage su dva puta granatirale Selidove u regionu Donjecka. Jedna osoba je povređena; oko 100 bolničkih pacijenata je evakuisano u druge gradove.

To je na Telegramu rekao šef Donjecke oblasne državne administracije Vadim Filaškin, prenosi Ukrinform.

Oko 1 sat posle ponoći grad je ponovo granatiran – jedna od bolničkih zgrada je oštećena.

Rusi ne dozvoljavaju OSU rotaciju snaga

Tulske gardijske jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije na soledarko-artjomovskom pravcu ne dozvoljavaju Oružanim snagama Ukrajine da izvrše rotaciju snaga kod sela Vesjolo u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je dodalo da ruske jedinice drže linije na prilazima selu južno od grada Severska.

Stejt department u martu šalje ekspertsku grupu u Kijev

Američki Stejt department namerava da u martu pošalje ekspertsku grupu u Kijev koja bi pomogla ukrajinskim vlastima u nadgledanju razvoja vojno-industrijskog kompleksa, izjavila je pomoćnica državnog sekretara za političko-vojna pitanja Džesika Luis.

Ona je dodala da Vašington blisko sarađuje sa Kijevom po pitanju uspostavljanja odgovarajućeg nadzora nad oružjem koje se predaje Ukrajini, kao i da je to jedan od ključnih aspekata američko-ukrajinske saradnje u oblasti bezbednosti.

Rusija: PVO oborila devet ukrajinskih dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su devet ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Voronješke oblasti u Rusiji, kao i iznad Crnog mora, javlja agencija Ria novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Senat izglasao paket pomoći Ukrajini

Američki Senat, predvođen demokratama, izglasao je usvajanje paketa pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrednosti od 95,34 milijarde dolara. Zelenski je pozdravio odluku SAD. Predlog zakona o paketu pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara biće prosleđen Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom republikanaca, na glasanje.

NATO neće uputiti poziv Ukrajini za članstvo

Ne očekuje se da će u julu alijansa uputiti poziv Ukrajini za članstvo na samitu u Vašingtonu, izjavila je ambasadorka Sjedinjenih Država pri NATO-u Džulijana Smit.

SAD odbile Putinov predlog

Sjedinjene Američke Države su odbile predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane ruske izvore. 

Estonija tvrdi: Rusija se sprema za konflikt sa Zapadom

Estonija tvrdi da se Rusija sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je poternicu za Kajom Kalas, estonskom premijerkom. Kalas tvrdi da je ne iznenađuje ovakva odluka Moskve i ističe da je to znak da dobro postupa.

Ruske snage kupuju komunikacione terminale "Starlink" Ilona Maska u arapskim zemljama za upotrebu na ratištu, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba. Ilon Mask tvrdi da ne postoje šanse da Rusija izgubi rat.

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!