PUTIN PRVI PUT UPOTREBIO MOĆNU RAKETU U UKRAJINI: Kijev bio meta - "Nemoguće ga je oboriti, strašno oružje" (VIDEO)

Novosti online

13. 02. 2024. u 09:44

UKRAJINA tvrdi da ima dokaze da je Rusija, po prvi put u ratu koji traje skoro dve godine, ispalila naprednu hipersoničnu raketu - za koju stručnjaci kažu da ju je skoro nemoguće oboriti.

ПУТИН ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИО МОЋНУ РАКЕТУ У УКРАЈИНИ: Кијев био мета - Немогуће га је оборити, страшно оружје (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naučnoistraživački institut za sudskomedicinsku ekspertizu koji vodi vlada u Kijevu naveo je u objavi na Telegramu da su ostaci pronađeni nakon napada na ukrajinsku prestonicu 7. februara ukazali na upotrebu hipersonične krstareće rakete "cirkon" od strane ruske vojske, prenosi Si-En-En.

- Oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova, kao i karakteristike relevantne vrste oružja ukazuju na prvu upotrebu "cirkona" u borbi - saopštio je institut, koji je deo ukrajinskog Ministarstva pravde.

Pored objave na Telegramu objavljen je i video koji prikazuje desetine komada krhotina za koje se veruje da su od nove rakete.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su četiri osobe poginule, a da je 38 povređeno u Kijevu tokom napada 7. februara, ali nijedna žrtva nije direktno pripisana navodnoj raketi "cirkon".

Takođe se nije pominjala platforma za lansiranje rakete, iako se u prethodnim izveštajima u ruskim državnim medijima navodi da je ona bila raspoređena na ratnom brodu.

Stručnjaci kažu da je "cirkon", ako ispunjava ono što ruska vlada kaže o njemu, strašno oružje.

Njegova hipersonična brzina čini ga neranjivim čak i za najbolju zapadnu protivraketnu odbranu, kao što je "patriot", prema Savezu za zastupanje raketne odbrane (MDAA) sa sedištem u SAD.

Alijansa kaže da je njegova brzina postavljena na 8 maha, ili skoro 9.900 kilometara na sat. Hipersonična se definiše kao svaka brzina iznad 5 maha.

- Ako su te informacije tačne, projektil "cirkon" bi bio najbrži na svetu, čineći gotovo nemogućim odbraniti se od njega samo zbog njegove brzine - navodi alijansa na svojoj veb-stranici.

Sajt takođe ukazuje na plazma oblak rakete kao još jednu "vrednu" osobinu.

- Tokom leta, projektil je potpuno prekriven oblakom plazme koji apsorbuje sve zrake radio-frekvencija i čini raketu nevidljivom za radare. To omogućava da projektil ostane neotkriven na putu do cilja - dodaje se.

Pored toga, MDAA kaže da je "cirkon" "manevarska protivbrodska hipersonična krstareća raketa" sa dometom negde između 500 i 1.000 kilometara.

Kada je ruska mornarička fregata Admiral Gorškov krenula u borbeni zadatak prošlog januara, ruski lider Vladimir Putin se hvalio raketama "cirkon" koje je brod nosio.

- Nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Siguran sam da će tako moćno oružje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje - rekao je Putin, prema izveštaju državne medijske agencije TASS.

Ako je Rusija uvela novo oružje u sukob, to bi moglo značiti probleme za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja se već napreže da odbije vazdušne napade Moskve.

Na primer, u tom napadu 7. februara, u kojem je navodno korišćen "cirkon", tri balističke rakete "iskander" i četiri krstareće rakete Kh-22 koje su ispalile ruske snage izbegle su pokušaje da ih obore, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Iako je protivvazdušna odbrana u prošlosti oborila rakete "iskander", veruje se da Ukrajina nije uspela da presretne nijedan Kh-22 za skoro dve godine rata.

Govoreći u decembru, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je Rusija do sada u ratu ispalila skoro 300 Kh-22.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je imala određeni uspeh tokom napada 7. februara, oborivši 26 od 29 krstarećih raketa tipa Kh-101, Kh-555 i Kh-55, sve tri krstareće rakete "kalibr" i 15 od 20 dronova "šahed" koje je ispalila Rusija. Ali oni su manje napredni od "cirkona".

Uprkos tome, analitičari upozoravaju da se ne preuveličava uticaj koji bi upotreba "cirkona" mogla imati na rat u celini.

Si-En-En piše da je to nova i skupa tehnologija i postavlja pitanje koliko njih je Rusija proizvela?

- Ključno razmatranje je sposobnost Rusije da proizvede i postavi kapacitete poput "cirkona" u velikom obimu, posebno zato što će se program takmičiti za finansijske i druge resurse sa prioritetima kao što je obnova ruskih kopnenih snaga - rekao je prošle godine Sidhart Kaušal, naučni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge u Londonu, nakon što je Admiral Gorškov navodno bio raspoređen sa "cirkonima" na brodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!