VIŠE VOLE IGRICE NEGO SEKS: U Francuskoj najveća apstinencija u poslednjih pola veka među mladima

Gotovo 30 odsto mladih Francuza, uzrasta od 18 do 24 godine, u proteklih godinu dana nije vodilo ljubav.

ВИШЕ ВОЛЕ ИГРИЦЕ НЕГО СЕКС: У Француској највећа апстиненција у последњих пола века међу младима

Foto: Goran Čvorović

Ovaj intrigantan podatak samo je jedno u nizu otkrića najnovije ankete koja pokazuje da su nove, ali i vremenšnije generacije, sve više okrenute virtualnom životu.

Istraživanje je pokazalo da je blizu četvrtine ukupne populacije apstiniralo u godini za nama. To je najviše u poslednjih pola veka.

Istpitanici starosti od 18 do 24 godine izjavili su u 76 odsto da su imali seks u proteklih godinu dana, dok je pre dvadeset godina taj procenat iznosio čak 95. Kod ostatka populacije, odnose je imalo 76 odsto, a pre dve decenije 91.

Seksualnost u životu danas ima važnost za 62 odsto Francuza, dok je 1996. godine bio važan za 82 osto. Čak 54 odsto žena i 42 odsto muškaraca izjavljuju danas da bi mogli da žive u čisto platonskoj vezi.  

Posle svega, slobodno se može reći da Francuzi žive period seksualne recesije. Mnogo veće interesovanje sada vlada za ekrane, televiziju i mobilne telefone. Čak 53 odsto anketiranih muškaraca mlađih od 35 godina je izjavilo da je već odbilo seks da bi gledali seriju ili igrali video igrice. Zbog društvenih mreža, vođenje ljubavi je zanimarivalo 48 odsto mladića i, zanimljivo, svega 19 odsto devojaka.

- Vreme za ekranom oduzima trenutke koje par može da posveti svom intimnom približavanju - istakao je za BFMTV Fransoa Kraus, direktor istraživčke grupe agencije IFOP koja je izvršila istraživanje.

Takođe, kao jedan od razloga za daleko manje interesovanje za seks, navodi i činjenicu da u društvu vlada politički korektan diskurs u kome se generalno više govori o "kvalitetu nego o kvantitetu".

Veliku ulogu u svemu igra i fenomen "Mi tu", odnosno u poslednje vreme veoma aktivni društveni pokret protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Opšteprihvaćena je međusobna saglasnost za stupanje u akt.

U aktuelnom istraživanju, 52 odsto žena priznalo je da im se ponekad danas dogodi da vode ljubav iako baš za to nisu imale želju. Početkom osamdesetih, taj procenat iznosio je visokih 76 odsto.

NEDELjNO

Prosečan broj odnosa takođe je smanjen. Ljubav prosečno jednom nedeljno vodi 43 odsto Francuza i Francuskinja, dok je taj postotak pre 15 godina iznosio 58 odsto. Francuzi danas imaju 6,6 odnosa mesečno, dok su sedamesetih imali 8,8.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?