ŠPIJUNSKI SOFTVER "PEGAZ": Korišćen za hakovanje mobilnih telefona najmanje 30 ličnosti u Jordanu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 17:57

SOFTVER izraelske proizvodnje "pegaz" korišćen je u Jordanu za hakovanje mobilnih telefona najmanje 30 ljudi, uključujući novinare, advokate, aktiviste za ljudska prava i političke aktiviste, saopštila je danas grupa za zaštitu digitalnih prava "Ases nau".

ШПИЈУНСКИ СОФТВЕР ПЕГАЗ: Коришћен за хаковање мобилних телефона најмање 30 личности у Јордану

Foto Shutterstock

Grupa je navela da su se hakovanja dogodila od početka 2020. do novembra 2023. godine, a nije optužila jordansku vladu za te napade, preneo je AP.

Kako se ističe, jedna od meta bio je i zamenik direktora organizacije Hjuman rajts voč za region Adam Kugl, koji je rekao da je teško zamisliti ko bi osim jordanske vlade bio zainteresovan da hakuje novinare, advokate i aktiviste.

Jordanska vlada nije odmah odgovorila na zahtev AP-a za komentar.

Izraelska kompanija NSO, koja je kreirala "pegaz", navodi da prodaje taj softver samo proverenim obaveštajnim službama i agencijama za sprovođenje zakona, i to samo za upotrebu protiv terorista i kriminalaca.

Istraživači sajber bezbednosti, koji su pratili upotrebu tog softvera u 45 zemalja, dokumentovali su, međutim, desetine slučajeva politički motivisane zloupotrebe softvera - od Meksika i Tajlanda do Poljske i Saudijske Arabije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)