PUTIN ISMEJAO NEMCE: Moramo im nekako pomoći

Novosti online

01. 02. 2024. u 20:01

NEMAČKA sada uništava svoju automobilsku industriju, konstatovao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete eksploziciji Sberbanke na izložbi "Rusija".

ПУТИН ИСМЕЈАО НЕМЦЕ: Морамо им некако помоћи

Foto: EPA

„Moramo im nekako pomoći“, dodao je uz osmeh posle duhovite priče o doprinosu Rusije nastanku automobilske industrije u Nemačkoj.

Odgovarajući na pitanje da li je sadašnji pad potražnje povezan sa odbijanjem Rusa da kupuju nemačke automobile, Putin je odgovorio: „Ne samo zbog toga".

Zahar Zajcev, koji je vodio ekskurziju, pomenuo je doprinos Nikolaja Kristofarija, prvog deponenta Sberbanke nemačkoj automobilskoj industriji. Događaji su se odigrali u 19. veku. Tokom putovanja po Evropi, ruski aristokrata je jednom prilikom morao da popravi sat. Kristofari je pronašao odgovarajuću radionicu i bio je toliko impresioniran kvalitetom posla da se upustio u razgovor sa majstorom i saznao za njegov san da napravi automobil. Tom prilikom, ostavio mu je 10 rubalja za sreću.

Mladi majstor je bio Karl Benc. U stvari, on je i izmislio automobil, a kompanija koju je stvorio sada je poznata kao Mercedes-Benz.

„Stoga, možemo kategorički da kažemo da je nemačka auto industrija počela sa nama“, objasnio je Zajcev sa osmehom.

"Mi smo sponzori!", složio se Putin sa njim.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)