BAJDEN SPREMA ODGOVOR ZA KRIVCE: Napadom na američke vojnike pređena "crvena linija"

Tanjug

29. 01. 2024. u 07:55

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden saopštio je da će "odgovarati" oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, u kojem su tri američka vojnika poginula a najmanje 34 ranjena, optuživši za taj napad dronom "radikalne militantne grupe koje podržava Iran".

БАЈДЕН СПРЕМА ОДГОВОР ЗА КРИВЦЕ: Нападом на америчке војнике пређена црвена линија

Tanjug

- Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način koji ćemo mi odabrati - rekao je Bajden.

Trojica američkih vojnika su ubijena, a najmanje 34 su ranjena u napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, poznatu kao Toranj 22. To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

U međuvremenu je Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih frakcija koje podržava Iran, preuzela odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, "odupru američkim okupacionim snagama u Iraku" i kao odgovor na izraelske "masakre" nad narodom u Gazi, prenosi Si-En-En.

Bajden držao minut ćutanja u baptističkoj crkvi

Kako je preneo AP, Bajden je održao minut ćutanja tokom pojavljivanja u banket sali baptističke crkve na svom putovanju ka Južnoj Karolini u okviru kampanje za predstojeće predsedničke izbore.

- Imali smo težak dan na Bliskom istoku. Izgubili smo tri hrabre duše u napadu na jednu od naših baza - rekao je Bajden, i kasnije, posle minuta ćutanja, dodao, "i mi ćemo odgovoriti".

Odlazeći predsednik SAD kasnije je u pisanoj izjavi naveo da će SAD "pozvati na odgovornost" krivce za napad u, kako je saopštio, vreme i na način po izboru SAD.

Više američkih senatora pozvalo je na snažan odgovor na napad, pri čemu su neki sugerisali da treba napasti direktno mete u Iranu, zemlji koju smatraju glavnim krivcem za smrt američkih vojnika. Smatraju da je napadom u Jordanu pređena tzv. "crvena linija", odnosno da se došlo do tačke u kojoj je žestok odgovor neminovan.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je poručio da je "besan", dodavši da "neće tolerisati" napade na američke snage.

On je takođe izjavio da će preduzeti sve neophodne radnje kako bi odbranili SAD, njene trupe i interese.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!