VETERAN HLADNOG RATA DOBAR I U 21. VEKU: T-55 se ponovo masovno pojavljuje na bojnom polju Ukrajine! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 01. 2024. u 06:35

TENK T-55 na poljima Ukrajine pojavio se marta 2023. godine. Tada su internet preplavili bili snimci tenkova koji su naprasno podignuti iz sibirskih depoa, naloženi na železničke kompozicije i poslati na istok Ukrajine.

ВЕТЕРАН ХЛАДНОГ РАТА ДОБАР И У 21. ВЕКУ: Т-55 се поново масовно појављује на бојном пољу Украјине! (ВИДЕО)

Tenk sa Košara / Foto printskrin

Bilo je raznih teorija o upotrebi ovog veterana nastalog u eri Hladnog rata koji je posle Mig-21 i automatske puške “kalašnjikov” postao simbol Sovjetske armije.

Prvi snimci upotrebe ukazivali su da su ovu tenkovi upotrebljeni kao daljinski upravljive platforme koje su jurišale na položaje ukrajinske vojske, gde bi eksplodirali. To se saznalo sasvim slučajno na osnovu snimka iz drona u trenutku kada je tenk T-55 naleteo gusenicom na protivtenkovsku minu. Usledila je stravična eksplozija.

Međutim T-55 je dobio sasvim novu ulogu. Umesto kao klasično oružje za vatrenu podršku pešadije postao je samohodno artiljerijsko oružje. Naime, Rusija raspolaže u svojim skladišnim arsenalima velikim brojem granata kalibra 100 mm.

Naime, jednice DNR i LNR koriste ove tenkove sa unapred skrivenih vatrenih položaja. Tenkovski top D-10-T2S idealan je za gađanje oklopnih ciljeva jednodelnom granatom. Borbeni komplet je 43 granate. Ovi tenkovi pružaju indirektnu vatrenu podršku, sličnu artiljeriji, a ne direktnu ofanzivnu na bojnom polju.

To je nateralo da pojedini posmatrači počnu razmišljati o čemu se radi. Da li Rusija nema više moderne opreme ili razlog upotrebe T-55 leži u tome da se modernija oprema čuva za ozbiljnije akcije, dok se u fazi iznurivanja i rata iscrpljivanja koristi stara tehnika.

Ono što je interesantno jeste da je podignuta sva borbena tehnika iz sovjetskog vremena - protivtenkovski top rapira MT-12, tenkovi T-55 koji koriste granatu kalibra 100 mm i T-62 sa topom kalibra 115 mm, zatim oklopni transporteri familije BTR-60, 70, BRDM-2, lansirni mostovi TMM-3.

ZAŠTO BAŠ TOP D-10-T2S?

Osnovno naoružanje tenka T-55 je prerađeni brodski top kalibra 100 mm koji je na T-55 poznat pod oznakom D-10-T2S izolučene cevi, sa gasnom komorom na ustima i horizontalno klinastim zatvaračem sa mogućnošću punjenja sa desne strane. Tenk ima borbeni komplet od 43 jednodelne granata u običnoj verziji, dok je u komandirovoj verziji broj granata manjih za 6 zbog ugradnje dodatnog komandnog radio-uređaja R-112. Top i spregnuti mitraljez su stabilizovani vertikalno i horizontalno brzina gađanja je 4-7 metaka u minuti.

Borbeni komplet čine sledeće granate: potkalibarne koje na udaljenosti od 1.000 m probijau 185 mm homogenog čeličnog oklopa, kumulativne granate za probijanje 380 mm homogenog čeličnog oklopa. Granate su raspoređene u celom tenku desno od vozača 18 komada, u bunkeru između borbenog i moto-transmisionog odeljnja 12 komada, u kupoli 7 komada, zatim dva levo i četiri na bočnoj ploči borbenog odeljenja.

Iako se tenk smatra zastarelim, on je i dalje prisutan u armijama čak 70 zemalja sveta i u 21. veku. Iako zapadni analitičari smatraju tenk zasterelim on je svakako bolji nego oklopna vozila sa zapada koja su donirana Ukrajini, a koja ne izdržavaju pogotke granate kalibra 30 mm.

U odnosu na njih T-55 ima mnogo bolju zaštitu, koja se povećava sa dodavanjem ERA-1 kocki kao dodatne oklopne zaštite. To mu omogućava da izdrži pogotke malokalibarskog oružja i delova artiljerijskih granata. Debljina oklopa na prednjoj strani je 100 mm i 80 mm na bokovima. Iako ova oklopna zaštita nije dovoljna protiv kalibara 125 mm i 120 mm ruskog i NATO kalibra.

Foto printskrin youtube RT murad gazdijev

Od dodatnog naoružanja tenk ima spregnuti mitraljez PKT 7,62 mm. Borbeni komplet je 2.250 metaka složenih u devet kutija sa po 250 metaka. U verzijama od T-55 ugrađen je PVO mitraljez DŠK kalibra 12,7 mm. Municija je isto spakovana po 200 metaka u pet municijskih kutija sa pakovanjem od 50 metaka.

Nišandžija tenka ima teleskopsku nišansku spravu TŠB-32, IC durbin TPN-1 koji služe za osmatranje i nišanjenje. Tenk poseduje i sprave za posredno gađanje na daljinama do 15.000 m. IC uređaje poseduje komandir i vozač, a poslužilac samo dnevni periskop. Komandirova turela omogućava pomoću periskopa TPKU-2B smatranje u krugu od 360 stepeni.

Kupola na tenku T-55 je livena, ovalnog oblika i niskog profila: Debljina čelika kreće se od 100 do 120 mm. Telo tenka sastavljeno je od varenih čeličnih ploča različitih debljina. Tenk ima malu masu od svega 36 tona u njega je ugađen dizel motor jačine 427kW V-55 koji ima 12 cilindara i smešten je uz zadnjem delu tenka. Svi tenkovi imaju uređaj mehaničke poluge za upravljanje tenkom.

Od pomoćnih uređaja T-55 je prvi sovjetski tenk u koji je ugrađena bila kolektivna NHB zaštita koja omogućava samo hermetizaciju tenka, odnosno stvaranja natpristika i dodatnu hermetizaciju od prodora radijacije, i hemijsko-biološkog oružja.

Foto: Printscreen

Sistem nuklearne zaštite reaguje na radijaciju i aktivira se automatski.

Tenk poseduje i automatski protivpožarni uređaj sa raspoređenim mlaznicama u celom tenku. Tenk može da proizvede dimnu zavesu ubacivanjem pogonske smeše u zagrejani izduvni kolektor odakle izlazi gust oblak dima.

Od specijalnih uređaja na tenk je moguće montirati tenkovski dozer i čistač mina sa diskovima ili plugom. Ovaj tenk nalazi se u naoružanju velikog broja zemalja sveta, posebno u Aziji i Africi, a slovenačku modernizaciju koristi i ukrajinska vojska.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!