KOMANDANT UKRAJINSKE MORNARICE PRIZNAO: Pomorski dronovi više nisu efikasni (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 01. 2024. u 22:33

TOKOM Specijalne vojne operacije, ukrajinske snage su zbog sopstvenih neuspeha, više puta pokušavale da skrenu pažnju sa situacije na frontu, vršeći napade na ratna sredstva ruske vojske u pozadini.

КОМАНДАНТ УКРАЈИНСКЕ МОРНАРИЦЕ ПРИЗНАО: Поморски дронови више нису ефикасни (ВИДЕО)

Foto MO Ukrajine

Veliki udeo u tome imale su različite besposadne platforme, a među njima i pomorski dronovi.

Upotrebom ovih sistema Kijev je, uglavnom neuspešno, napadao ruske luke i brodove stacionirane na Krimu. Međutim, prema rečima komandanta ukrajinske ratne mornarice Alekseja Neižpapa: "Oružane snage RF razvile su efikasnu strategiju za borbu protiv pomorskih dronova".

U intervjuu za "Ukrajinsku pravdu", viceadmiral priznao je da taktike korišćene tokom 2022. i 2023. godine više neće biti efikasne, prenosi "Jurejža tajms".

-Što više mi koristimo te sisteme, to više protivnik razvija protivmere, pa neke od naših taktika i trikova neće funkcionisati u 2024 godini. Zbog toga smo prinuđeni da menjamo način delovanja i tehničke karakteristike, dodao je Neižpapa.

Komandant ukrajinske mornarice naglasio je važnost prilagođavanja i dodao da preuzimanje vođstva u trci u naoružanju podrazumeva konstantne inovacije i modifikacije u skladu sa vojnim strategijama.

Ruske snage su dobro opremljene zahvaljujući moćnoj odbrambenoj industriji, a uz to "dobro su se prilagodile stanju na terenu, pa u velikoj meri koriste besposadne platforme na kopnu, moru i u vazduhu", rekao je.

Podsećanja radi, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je izveštavalo o uspešnim dejstvima po ukrajinskim besposadnim plovilima u Crnom moru. Poslednji takvi slučajevi zabeleženi su u decembru, kada su ruske snage uništile pomorske dronove, koji su se uputili ka brodovima Crnomorske flote.

KOJE PROTIVMERE KORISTI VOJSKA RF?

Kao što je viceadmiral Neižpapa priznao, inovacije, odnosno tehnološki napredak predstavlja ključni faktor u trci u naoružanju. Stoga je i Ratna mornarica Rusije uspela da razvije sopstvene taktike i sredstva kako bi sprečila napade ukrajinskih dronova.

Kako prenosi "Jurejža tajms", na mestima od strateškog značaja, poput Kerčkog mosta i luka na Krimu, ruska mornarica je postavila mreže fizičkih prepreka radi onemogućavanja besposadnih plovila da dopru do njih.

Kao vid dodatne zaštite, oko ovih prepreka postavljena su stražarska mesta opremljena mitraljezima na kopnu, kao i manji ratni brodovi na vodenim površinama.

Rusija je rasporedila i izviđačke amfibijske avione poput Be-12, namenjene za uočavanje pomorskih dronova i obaveštavanje drugih letelica kako bi se izvršilo pravovremeno dejstvo. Neke od tih letelica su transportni i protivpodmornički helikopteri, Mi-8 i Ka-27 naoružani mitraljezima i saćastim lanserima za dejstvo nevođenim raketama.

Pored helikoptera, i borbeni avioni ruske mornarice, koji inače patroliraju iznad Crnog mora i služe kao sredstvo odvraćanja NATO letelica, koriste se za izviđanje i uništavanje ukrajinskih dronova.

Takođe, sva plovila u sastavu Oružanih snaga Rusije koja služe za dopremanje oružja, municije i goriva, kao i brodovi u državnom vlasništvu imaju pratnju patrolnih brodova i fregata tokom plovidbe kroz Crno More.

Zato i ne treba da čudi što ukrajinska strana već duži period nije objavila ni jedan snimak (ne)uspešnog dejstva pomorskim dronovima, dok je procenat uništenih platformi ove vrste sve veći.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)