NOVA VATRA U PLAMENU BLISKOG ISTOKA: Udari SAD i Velike Britanije na Jemen još jedna "jabuka razdora"

I. Stanojević

13. 01. 2024. u 07:00

NAPADI Amerike i Velike Britanije na Hute u Jemenu podelili su planetu. Dok su se jedni osudili atake Huta u Crvenom moru, drugi su podržali gerilce šiitskog islama, čiji je cilj verski preporod njihove zejditske sekte, koja je nekada vladala Jemenom. U akciji zapadnih sila poginulo je najmanje pet Huta, a bar isto toliko je ranjeno.

НОВА ВАТРА У ПЛАМЕНУ БЛИСКОГ ИСТОКА: Удари САД и Велике Британије на Јемен још једна јабука раздора

Foto: Tanjug/AP

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podržava Iran, otkako je, krajem prošle godine, ona otpočela gađanje međunarodnih plovila. Napadi su izvedeni avionima, brodovima i podmornicama. Australija, Kanada, Bahrein i Holandija pružile su podršku operaciji, u kojoj je ciljano više od deset lokacija. Za napade su korišćene rakete tipa "tomahavk", lansirane sa brodova i iz borbenih aviona, a ciljevi su bili logistički centri Huta, sistemi PVO i skladišta oružja.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su Huti u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, dodajući da su ugrozili američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu. Bajden neće, kako je rekao, oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne plovidbe. NATO je ocenio da su udari američkih i britanskih snaga "odbrambeni i osmišljeni da očuvaju slobodu plovidbe".

S druge strane, član politbiroa Huta Mohamed Ali el Buhaiti poručuje da će jemenska militantna grupa napasti brodove koji su povezani sa SAD i Velikom Britanijom. Predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi el Mashat izjavio je da je "američko-cionistička i britanska agresija na Jemen brutalna i neopravdana zločinačka agresija i očigledno kršenje zakona".

- Jemenska krv je dragocena i naša osveta ne jenjava - poručio je El Mashat, dodavši da američko-britanski napadi neće odvratiti Jemen od njegove podrške Palestini.

Desetine hiljada građana Jemena okupile se juče u nekoliko gradova u znak protesta protiv vojnih udara američke i britanske vojske. "Vaši udari na Jemen su terorizam", poručuju iz Vrhovnog političkog saveta Huta, dodajući da su SAD "đavo" i zapretivši da "ovo neće proći bez odmazde".

Moć Huta ojačala je tokom rata u Jemenu, koji je počeo krajem 2014. godine, kad su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad Sanom. Zabrinuta zbog rastućeg uticaja šiitskog Irana, Saudijska Arabija je intervenisala 2015. i predvodila koaliciju koju je podržavao Zapad za podršku jemenskoj vladi. Huti su uspostavili kontrolu nad većim naseljenim centrima, dok je međunarodno priznata vlada otvorila sedište u Adenu.

Osuđujući napade SAD i Britanije Rusija je istakla da je reč o još jednom primeru izvrtanja rezolucija SB UN i potpunog nepoštovanja međunarodnog prava. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da je reč o nesrazmernoj upotrebi sile i optužio Vašington i London da pokušavaju da pretvore Crveno more u "more krvi". Napade su osudili i palestinski Hamas i libanski Hezbolah.

Kina je izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru i pozvala na uzdržanost. Portparol kineskog MIP Mao Ning istakla je da je Kina spremna da komunicira sa svim stranama. Na uzdržanost poziva i Saudijska Arabija.

Protesti u Njujorku i Vašingtonu

Antiratni aktivisti protestovali su na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije, upozoravajući da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze. Uzvikivali su: "Dalje ruke od Bliskog istoka", "Dalje ruke od Jemena" i "Dalje ruke od Gaze". Mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Slobodna Palestina" i "Zaustavite bombardovanje Jemena"!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)