KRIZA U POLJSKOJ: Premijer Tusk optužio predsednika države Dudu za ometanje pravde

Tanjug

09. 01. 2024. u 18:39

NAKON što su dva poljska političara koji bi trebalo da idu na odsluženje zatvorske kazne viđena danas u palati poljskog predsednika Andžeja Dude, premijer Poljske Donald Tusk je optužio predsednika države za ometanje pravde.

КРИЗА У ПОЉСКОЈ: Премијер Туск оптужио председника државе Дуду за ометање правде

Foto: Tanjug/AP

U jeku sukoba između poljskog premijera i predsednika u periodu kohabitacije, ove optužbe su tek najnovije u nizu, sa premijerom iz jednog i predsednikom iz drugog političkog tabora, prenosi Rojters.

Premijer Tusk je upozorio da bi se i predsednik Duda i lider nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski mogli smatrati odgovornima za ometanje pravde.

-Situacija je neverovatna. Osuđena lica moraju biti odvedena u zatvor, ali oni su izabrali drugo, udobnije mesto - predsedničku palatu, rekao je Tusk.

Nedeljama nakon što je PiS došao na vlast 2015. godine, Duda je izdao pomilovanje za Mariuša Kaminskog koji je osuđen za zloupotrebu političkog uticaja i omogućio mu da postane ministar unutrašnjih poslova.

Poljski pravnci su postavljali pitanje kako je Duda mogao da donese odluku o pomilovanju pre konačne odluke apelacionog suda.

U postupku pred apelacionim sudom je odlučeno da predmet bude ponovo otvoren i u decembru prošle godine Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik osuđeni su na dve godine zatvora zbog zloupotrebe političkih ovlašćenja.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!