UKRAJINCI STIGLI DO KINŽALA: Ukrajinske službe za hitne slučajeve tvrde da su “razoružale oborenu rusku hipersoničnu raketu”

Novosti online

06. 01. 2024. u 17:47

TIM za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava mobilnog spasilačkog centra iz Ukrajinske državne službe za vanredne situacije (DSNS) radio je u kijevskom okrugu Ševčenkovski na neutralisanju bojeve glave rakete H-47M2, koja je navodno oborena 2. januara.

УКРАЈИНЦИ СТИГЛИ ДО КИНЖАЛА: Украјинске службе за хитне случајеве тврде да су “разоружале оборену руску хиперсоничну ракету”

Foto DSNS

-Rad sa raznim vrstama municije, projektila i improvizovanih eksplozivnih naprava je rutinski zadatak za inženjere DSNS, koji to rade radi bezbednosti ukrajinskog naroda, saopštila je ukrajinska hitna služba uz priložene fotografije za koje tvrde da je projektil Kinžal.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su izvestile o “uspešnoj neutralizaciji baraža ruskih „hipersoničnih“ projektila”, suprotstavljajući se ponavljanom napadu rano 2. januara.

Prema saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, presretanje je uspešno oborilo čak deset hipersoničnih raketa H-47M2 Kinžal lansiranih iz aviona MiG-31K.

Ovaj napad je bio usmeren na kritičnu infrastrukturu, industrijske i vojne lokacije, sa primarnim fokusom na glavni grad Ukrajine.

H-47M2 Kinžal je ruski hipersonični raketni sistem. Njegova veličina i spoljašnji izgled podsećaju na raketne sisteme Iskander (rakete zemlja-vazduh). Maksimalna brzina projektila dostiže 10 maha. Nosi ga modifikovani avion presretač, MiG-31K, sposoban da ponese jednu raketu i pogodi mete na udaljenosti do 2000 kilometara.

Ovaj najsavremeniji raketni sistem predstavlja značajnu pretnju zbog svojih mogućnosti velike brzine, omogućavajući mu da se kreće brzinama većim od 10 Maha, čineći presretanje i odbranu izuzetno izazovnim za konvencionalne sisteme protivvazdušne odbrane, međutim ukrajinski zvaničnici ne prestaju sa tvrdnjama o uspešnim obaranjima iste.

Ukrajina po ko zna koji put pokušava da dokaže obaranje Kinžala

Podsetimo, nekoliko dana nakon što je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo da su Oružane snage Ukrajine oborile rusku hipersoničnu raketu Kinžal koristeći odbrambeni sistem PAC-3 Patriot, snimak olupine navodnog Kinžala i njegovih fragmenata su se i tada širile društvenim mrežama.

Na slikama koji su tada objavljeni može videti gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kako se ponosno hvali ostacima ili delovima rakete za koju kaže da je Kinžal, a koju su operateri PVO te zemlje navodno oborili 6. maja.

Dok su Kličko, ostali Ukrajinci i Amerikanci bili veoma ponosni što su oborili projektil, ruski vojni stručnjaci su odbacili te tvrdnje i naveli da ostaci koje su Ukrajinci pokazali ne pripadaju hipersoničnom projektilu Kinžal.

Foto DSNS

Velika količina vojnih posmatrača od tada je istaklo da olupine projektila koje je Ukrajina predstavila kao dokaz ne liče na hipersoničnu raketu Kinžal.

Proruski nalozi na društvenim mrežama ismejali su vizuelne “dokaze” koje su objavili ukrajinski zvaničnici a potvrdili Amerikanci. Neki vojni stručnjaci su istakli da je olupina nije Kinžal već je to bila betonska bomba BETAB-500ŠP.

Foto: Printscreen

Otkako je Kinžal pušten u upotrebu, projektovan je kao nepobedivi sistem naoružanja koji se kreće do deset puta većom brzinom od zvuka i može da zaobiđe sve moderne sisteme protivraketne odbrane.

Zna se da je Kinžal izveden iz balističke rakete kratkog dometa 9K720 Iskander-M. Ukupan dizajn projektila je zajednički sa Iskanderom, a deo za navođenje je posebno modifikovan za Kinžal. Može da pogodi i statične mete i mobilne kao što su nosači aviona.

Oružje postiže hipersonične brzine kroz „kvazibalističku“, nepredvidivu putanju leta bez napuštanja atmosfere.

Primarna razlika između Kinžala i njegovog navodnog prethodnika je u tome što se H-47M2 lansira vazdušnim putem pri brzini od oko 2 maha, a ne sa zemlje, što ga čini manje predvidljivim, te još težim za presretanje od zemaljskog sistema Iskander.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!