TAJMS PIŠE: Sukob u Ukrajini pokazao je izglede za borbu za prevlast na Arktiku

Novosti online

04. 01. 2024. u 07:33

VREME mirne saradnje na Arktiku smenjuje se periodom strateškog rivalstva zbog želje zapadnih zemalja da izoluju Rusiju u regionu nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, piše Tajms.

ТАЈМС ПИШЕ: Сукоб у Украјини показао је изгледе за борбу за превласт на Арктику

Foto: Tanjug/AP


Istovremeno, Rusija je našla saveznika za svoje arktičke ambicije u Kini i posebno polaže pravo na Arktik, tvrdeći da će tamo nastaviti da ostvaruje svoje nacionalne ciljeve.

Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Arktik se sve više pretvara u arenu geopolitičke konfrontacije. Kako The Times primećuje, ispod leda koji se topi krije se neopisivo bogatstvo: petina neotkrivenih svetskih rezervi nafte i gasa, kao i minerala u rasponu od zlata i cinka do retkozemnih elemenata, „vitamina moderne industrije“ koji pokreće tehnologiju od električnih automobila do mobilnih telefona.

Foto: Printscreen

Posle izbijanja ukrajinskog sukoba, tamo je zavladala „jasna hladnoća“ u međunarodnim odnosima. Mnoge zemlje, uključujući Norvešku, SAD i Kanadu, prekinule su saradnju sa Rusijom. Međutim, Rusija, koja je našla saveznika za svoje arktičke ambicije u Kini, ima posebna prava na Arktik, tvrdeći da će tamo nastaviti da sledi svoje nacionalne ciljeve.

Ti ciljevi uključuju, između ostalog, ponovno otvaranje desetina napuštenih vojnih baza iz doba hladnog rata.

-U prošlosti je Arktik bio zona miroljubive saradnje. To je sada postalo područje strateške konkurencije, kaže bivši generalni sekretar NATO-a i bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen.

Visoki norveški zvaničnici odgovorni za arktičku politiku upozoravaju da se region suočava sa teškim vremenima, ne samo zbog nedostatka saradnje između zapadnih zemalja i Rusije, već i zbog toga što Rusija reaguje na promene poput ulaska Švedske i Finske u NATO.



(russian.rt.com/inotv)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)