UKRAJINCI NAORUŽALI DRONOVE STRAŠNIM ORUŽJEM: Objavljen snimak velike borbe kod Krima (VIDEO)

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

03. 01. 2024. u 08:33

SLUŽBA bezbednosti Ukrajine (SBU) tvrdi da je prvi put napala ruske brodove kod Sevastopolja na poluostrvu Krim bespilotnim brodovima Sea Baby naoružanim raketnim bacačima, piše The War Zone.

УКРАЈИНЦИ НАОРУЖАЛИ ДРОНОВЕ СТРАШНИМ ОРУЖЈЕМ: Објављен снимак велике борбе код Крима (ВИДЕО)

Foto: printskrin

Novinski portal Ukrajinska pravda objavio je u ponedeljak video-snimak koji mu je dostavila SBU, na kojem se navodno vidi napad.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je za Ukrajinsku pravdu da se na snimku vidi kako „ukrajinski dronovi gađaju ruske brodove koji su isplovili iz luke na Krimu kako bi ih potopili“. Međutim, Maljuk je rekao da dronovi nisu pobegli nakon što su Rusi pucali na njih, već su se okrenuli i uzvratili.

Na snimku, koji traje 15 sekundi, može se videti da je na ruske brodove ispaljeno 14 projektila, verovatno iz bespilotnih brodova Sea Baby. Na snimku se ne može videti da li su ti projektili zaista nešto pogodili.

Ukrajinci nisu naveli da li se nešto dogodilo tokom te pomorske bitke, čiji datum nije poznat, niti da li je Ukrajina oštetila i potopila ruske brodove i da li su njena bespilotna plovila preživela razmenu vatre.

„Na dronovima postoji oružje koje im omogućava da se bore na otvorenom moru“, napisala je Ukrajinska pravda.

Bespilotni brodovi Sea Baby koji se vide na snimku koji je objavila Ukrajinska pravda najverovatnije su bili naoružani nevođenim termobaričnim raketnim bacačima RPV-16, rekao je za Ratnu zonu penzionisani kapetan ukrajinske mornarice Andrij Riženko.

Termobarično oružje, čija je upotreba zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kiseonik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Termobarična bomba usisava kiseonik iz okolnog vazduha da bi stvorila eksploziju visoke temperature.

To je dvostepeno oružje - prvostepeno punjenje raspršuje gorivo poput oblaka koji može da prodre u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren, distribuirajući aerosol sastavljen od veoma finog materijala, od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica.

Drugo punjenje pali taj oblak, stvarajući vatrenu loptu, ogroman udarni talas i vakuum koji usisava okolni kiseonik. Udarni talas, koji bukvalno isisava vazduh iz pluća, može trajati mnogo duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da izazove potpunu dezintegraciju ljudskog tela.

Već su viđene fotografije Sea Baby plovila sa raketnim bacačima.

Ako ova plovila sada budu mogla da ispaljuju termobarične rakete, ukrajinske snage će moći da izvedu složenije napade.

SBU je koristila brodove Sea Baby kada je napala Kerčki most u julu 2023. Ukrajinci su koristili i ova plovila kada su u septembru i oktobru ove godine napali tri ruska broda.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave