RAT U IZRAELU: Izraelska vojska potvrdila da je izvršila napade na Siriju; Napadnute lokacije Hezbolaha u Libanu (VIDEO)

Novosti online

02. 01. 2024. u 08:08 >> 22:59

SUKOB Izraela i Hamasa ušao je u 88. dan. Izraelska vojska je saopštila da proširuje kopnenu ofanzivu južno od grada Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba stradalo skoro 22.000 Palestinaca. Unicef je pozvao na „humanitarni“ prekid vatre.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Израелска војска потврдила да је извршила нападе на Сирију; Нападнуте локације Хезболаха у Либану (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Tajms of Izrael: Blinken odlaže put u Tel Aviv do sledeće nedelje


Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je svoj put u Izrael za sledeću nedelju, saopštio je za Tajms of Izrael zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem.
Blinken je trebalo da doputuje u Izrael do kraja nedelje, ali je sada njegov dolazak odložen za početak sledeće nedelje, rekao je neimenovani zvaničnik.

Odlaganje Blinkenove posete nema nikakve veze sa današnjim napadom dronom na Bejrut , kada je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima je i visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri , a za koji palestinski militanti, Liban i Iran optužuju izraelsku vojsku, navodi Tajms of Izrael. 

Prema pisanju američkih medija državni sekretar  SAD trebalo bi tokom boravka u regionu Bliskog istoka da poseti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

 

Lider Hamasa: Ubistvo Arurija proširenje izraelske agresije protiv Palestinaca

Lider Hamasa Ismail Hanije ocenio je da je ubistvo njegovog zamenika Saleha el Arurija kršenje suvereniteta Libana i proširenje kruga i izraelske agresije protiv Palestinaca“.

Naglasio je da to neće uspeti da slomi volju, nepokolebljivost i otpor Palestinaca.

Nešto ranije libanski Hezbolah saopštio da ubistvo Arurija neće proći "bez odgovora i kazne."

(Times of israel)

 

Libanski premijer: Cilj ubistva Arurija uvlačenje Libana u novu fazu sukoba

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati rekao je da ubistvo Arurija ima za cilj da uvuče Liban u novu fazu konfrontacije u svetlu svakodnevnih napada na jug zemlje“.

Mikati je naveo da "izraelski politički ešalon pribegava izvozu svojih neuspeha u Gazi na južnu granicu kako bi nametnuo nove činjenice na terenu”.

(Al Jazeera, Times of Israel) 

Rojters: Visoki zvaničnik Hamasa ubijen u napadu drona na predgrađe Bejruta

Visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u u napadu izraelske bespilotne letelice na južno predgrađe Bejruta, Dahiju, rekla su Rojtersu tri tamošnja bezbednosna izvora.

Odgovarajući na pitanja Rojtersa, izraelska vojska je rekla da ne odgovara na navode stranih medija.

Aruri je bio visoki zvaničnik u Hamasovom politbirou, mada je, kako navodi britanska agencija,  "duboko umešan" i u njegove vojne delatnosti te paravojske.

(Reuters)

 

Hanije: Puštanje talaca samo pod uslovima Hamasa

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da je taj pokret izneo svoj stav Kataru i Egiptu koji se zasniva na "potpunom prekidu agresije" na Palestince.

“Taoci neće biti pušteni osim pod uslovima Hamasa“, istakao je Hanije.

Egipat i Katar pokušavaju da posreduju u dogovoru o prekidu vatre sličnom onom iz novembra kada je oslobođeno nešto više od 100 od 240 talaca koji su oteti 7. oktobra.

(Reuters)

 

Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su izraelski mediji.

"Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu kako bi osporio optužbe Južne Afrike za genocid zbog rata sa Hamasom u Gazi, izjavio je portparol izraelske vlade Ejlon Levi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je za sajt Ynet da Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak.

"Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu", rekao je Hanegbi.

Izraelski list Harec je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojim je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanjahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedelje, Južnoafrička Republika je navela da su akcije Izraela u Gazi "genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

(Haaretz, Reuters) 

 

Palestinsko ministarstvo obrazovanja: U Gazi ubijeno više od 4.000 učenika

Palestinsko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je 4.156 učenika ubijeno u ratu u Pojasu Gaze.

„Najmanje 381 škola je bombardovana ili oštećena“, dodalo je ministarstvo, prenela je „Al Džazira“.

IDF: Napadnute lokacije Hezbolaha u Libanu kao odgovor na napad na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na položaje Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru ispaljenu na Šlomi na severu Izraela, preneli su izraelski mediji.

IDF kaže da su borbeni avioni izveli udare na položaje Hezbolaha u libanskom selu Jarunu, blizu granice.

Takođe, potvrđeno je i da su dve rakete ispaljene iz Libana na Šlomi.

Izraelska vojska potvrdila da je izvršila napade na Siriju

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su izvršile napade na sirijske vojne ciljeve tokom noći između ponedeljka i utorka kao odgovor na raketnu vatru ispaljenu na severni Izrael.

U kratkom saopštenju, IDF navodi da je udario u infrastrukturu koja pripada sirijskoj vojsci.

Nije objašnjeno gde su se ciljevi nalazili, niti kako su udari izvedeni.

Kasno je u ponedeljak saopšteno, pet raketa je lansirano sa sirijske teritorije, preneo je „Tajms of Izrael“.

IDF tvrdi: Ubijeni pripadnici Hamasa koji su postavljali mine duž obale Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je ubila pripadnike Hamasa koji su postavljali mine duž obale Gaze i u obližnje zgrade.

„Mornarica i kopnene trupe identifikovale su operativce Hamasa koji postavljaju eksplozivne naprave duž obale i obližnjih zgrada“, navodi IDF.

Oni ukazuju da su nakon toga, napali i ubili operativce i uništili eksplozivne naprave.

Izraelska vojska je takođe navela da je ubila tri člana Hamasa nakon što ih je videla kako ulaze u zgradu južno od grada Gaze.

IDF kaže da je viđeno nekoliko sekundarnih eksplozija, što, kako kažu, ukazuje da je zgrada korišćena kao skladište oružja.

UN: Izraelske vlasti ruše palestinske objekte na Zapadnoj obali

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) izvestila je o prvim rušenjima palestinskih objekata u 2024. godini na okupiranoj Zapadnoj obali.

U objavi na društvenim medijima, OCHA kaže da su rušenja prijavljena u ponedeljak u Al Maniyi i Bethlehemu.

„Godina 2023. je završila sa 1.119 srušenih objekata i 2.210 raseljenih“, navodi Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova, prenosi „Al Džazira“.

Navodi da razaranje i pretnja uništenjem palestinskih domova i izvora sredstava za život od strane izraelskih vlasti „doprinosi stvaranju prisilnog okruženja koje vrši pritisak na ljude da napuste svoja područja stanovanja“.

Izrael izveo vazdušni napad na ciljeve na periferiji Damaska

Sirijska vojska saopštila je da je Izrael rano jutros izveo vazdušni napad na periferiju Damaska i da je u napadu pričinjena materijalna šteta.

Napad je izveden iz pravca Golanske visoravni, javila je sirijska agencija Sana.

Izraelski zvaničnici nisu za sada komentarisali napad.

U Kan Junisu uspostavljen kamp za raseljene Palestince

Palestinski Crveni polumesec uspostavio je prvi kamp za raseljene Palestince u gradu Kan Junisu.

Kamp je postavljen da može da primi 300 porodica, medicinske timove i ekipe hitne pomoći, ali će se kapacitet kampa proširiti na 1.000 šatora, saopšteno je iz palestinskog Crvenog polumeseca.

Na uspostavljanju kampa radili su i pripadnici egipatskog Crvenog polumeseca.

Državni tužilac Izrela optužio ministra za nacionalnu bezbednostza nezakonito mešanje u rad policije

Izraelski državni tužilac Gali Baharav-Miara rekla je Višem sudu da se izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir nezakonito umešao u rad policije u vezi s pravom na protest tokom rata u Pojasu Gaze.

„Kao ministar zadužen za policiju, Ben Gvir može da određuje politiku, ali mu nije dozvoljeno da daje instrukcije policiji o postupanju u specifičnom slučaju“, navela je Itamar Baharav-Miara.

Nekoliko organizacija podnelo je u novembru peticiju sa zahtevom da Viši sud spreči Bena Gvira da daje uputstva policiji kako da reaguje na određene proteste, nakon što je govorio protiv skupa koji je organizovala arapska stranka Hadaš, u kome se pozivalo na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Podnošenje peticije je usledilo nakon brojnih slučajeva tokom protesta protiv planirane vladine reforme pravosuđa u kojima je Ben Gvir optužen da je vršio pritisak na policiju da preduzme oštrije mere protiv demonstranata, objavio je „Tajms of Izrael“.

Izraelska vojska jača udare na jugu Pojasa Gaze

Izraelski avioni i tenkovi pojačali su tokom noći napade na delove grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dok se na severu enklave, u gradu Gazi, tenkovi povlače, prenosi Rojters.

Stanovnici okruga Šeik Radvan, u severnom delu te palestinske enklave, prvi su javili da su se izraelski tenkovi povukli, posle onog što su opisali kao najintenzivnijih 10 dana ratovanja od početka sukoba.

Tenkovi izraelske vojske, takođe, su se povukli iz okruga El Mina u gradu Gazi i delovima okruga Tel el Hava, uz zadržavanje nekih pozicija u predgrađu koje kontrolišu glavni obalni put enklave.

Međutim, tenkovi se u drugim delovima severa Pojasa Gaze nisu povukli, i u centralnim delovima enklave, borbe su se nastavile nesmetano, rekli su stanovnici, dodajući da su izraelslkii tenkovi granatirali izbeglički kamp El Buredži u centralnoj Gazi.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)