RAT U UKRAJINI: Uzbuna za vazdušnu opasnost na teritoriji cele Ukrajine; Neutralisan ukrajinski dron iznad Klimovskog okruga (VIDEO)

Novosti online

01. 01. 2024. u 07:38 >> 22:26

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 677.

РАТ У УКРАЈИНИ: Узбуна за ваздушну опасност на територији целе Украјине; Неутралисан украјински дрон изнад Климовског округа (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski i Trido razgovarali o bezbednosnim pitanjima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i kanadski premijer Džastin Trido razgovarali su danas telefonom o bezbednosnim pitanjima i jačanju ukrajinske odbrane.

"Godinu smo započeli radom na jačanju naše odbrane, posebno na jačanju ukrajinskog vazdušnog štita. Imao sam prvi međunarodni razgovor sa premijerom Kanade Džastinom Tridoom. Razgovarali smo o bezbednosnim pitanjima“, napisao je Zelenski na Fejsbuku.

On je obavestio Tridoa o ruskim napadima na ukrajinske gradove i sela. „Samo u novogodišnjoj noći naša PVO je uspela da unište više od 80 jurišnih dronova, ali je, nažalost, bilo i pogodaka u Sumskoj, Odeskoj, Lavovskoj, Poltavskoj, Kijevskoj, Donjeckoj i Hersonskoj oblasti, pri čemu su oštećeni civilni objekti", naveo je ukrajinski predsednik.

Zelenski je zahvalio Tridou na njegovoj spremnosti da pomogne u jačanju odbrane ukrajinskog neba, posebno na nabavci dodatnih "nasams“ sistema i raketa za njih.

"Razgovarali smo o radu na bezbednosnim garancijama i dogovorili se da će naši timovi u bliskoj budućnosti otpočeti dijalog o tom sporazumu. Bilo je reči i o pripremi četvrtog sastanka o implementaciji Formule mira koji će se održati sredinom januara u Davosu.

Zahvalan sam i Džastinu lično i Kanadi na podršci našim naporima na globalnom nivou“, naglasio je Zelenski.

On je takođe izrazio zahvalnost na uveravanjima da će se pomoć Kanade Ukrajini nastaviti i sledeće godine "i u pogledu onoga što je neophodno za našu snagu na bojnom polju i u finansijskoj sferi“.

"Cenimo interakciju sa Kanadom i zahvalni smo za svaku manifestaciju podrške našoj državi i našoj nezavisnosti“, zaključio je Zelenski.

 

Vazdušni udari ruskih snaga na lokacije povezane s Banderom i Šuhevičem

Ruske bespilotne letelice izvršile su udare na Nacionalni agrarni univerzitet i muzej u Lavovu, institucije poznate po povezanosti sa dvojicom ukrajinskih nacionalista iz perioda Drugog svetskog rata, Stepanom Banderom i Romanom Šuhevičem.

Na univerzitetu su oštećeni krov i prozori, velika materijalna šteta naneta je i muzeju posvećenom Šuheviču, a do napada je došlo na dan Banderinog rođenja, prenosi Rojters.

''Čim čuju ime Bandera, Rusi se uplaše. Ono kod njih izaziva bes i mržnju. Nisu nas ovim uplašili, obnovićemo sve ovo nakon naše pobede'', rekao je predsednik univerziteta Vasilij Lapušnjak, ocenivši napad na univerzitet, pred kojim se nalazila spomen ploča i Banderin spomenik, kao simboličan čin.

Bandera i Šuhevič bili su ključne ličnosti ukrajinskog nacionalističkog pokreta Ukrajinska pobunjenička vojska (UPA), koja se borila protiv sovjetskih snaga u Drugom svetskom ratu, a u jednom trenutku rata čak i sarađivala sa Nacistima.

U okviru svog narativa o ''denacifikaciji Ukrajine'', Rusija se poziva na tu istorijsku ulogu Bandere, dok je glavna perspektiva iz koje se posmatra Bandera takva da je on doživljen kao ukrajinski heroj.

Nakon osamostaljenja Ukrajine i Bandera i Šuhevič posmrtno su odlikovani ordenom ''Heroja Ukrajine'', a vojnici koji su služili u UPA proglašeni su za ''veterane'', odnosno izjednačeni su sa vojnicima Crvene armije

Pripadnici UPA bili su učesnici dva masakra nad Poljacima u Volinji i Istočnoj Galiciji.

(Reuters)

 

Putin: Rusija povećava proizvodnju naoružanja, ali se oslanja na civilni sektor

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je tokom današnjeg susreta sa pripadnicima ruske vojske u bolnici Višnjevski višestruko povećanje proizvodnje naoružanja.

"Već sam rekao, videli smo višestruko povećanje količine proizvedenog naoružanja. Kada govorim o industriji i o rastu industrijske proizvodnje, to imam i na umu. Ali ne samo to", rekao je Putin i ukazao da je trećina privrednog rasta ostvarena oslanjanjem na civilni sektor, prenosi Tas.

Putin je naglasio da su stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema i realnog privrednog sektora veoma važni, "verovatno najvažniji".

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio uverenje da Zapad neće uspeti u pokušajima da uništi Rusiju.

"Suština problema nije u Ukrajini, već u onima koji pokušavaju da unište Rusiju pomoću Ukrajine. Neće uspeti. To je apsolutno isključeno. Mislim da svest o tome postepeno raste na Zapadu", poručio je Putin.

On je obećao da zvanična Moskva neće odustati od svojih pozicija, iako ne želi da se bori unedogled.

"Nemamo želju da se borimo na neodređeno vreme, ali nećemo ni odustati od svojih interesa", rekao je ruski predsednik tokom susreta sa vojnim osobljem u bolnici Višnjevski.

 

Kličko u novogodišnjoj noći na prvoj liniji fronta

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je po drugi put dočekao Novu godinu zajedno sa vojnicima na frontu, i doneo im dronove, opremu, hemijske grejače i prehrambene proizvode.

"Podržavamo naše vojnike koji se herojski bore u izuzetno teškim uslovima. Bez sna, po hladnoći i blatu, pod stalnom neprijateljskom vatrom. Svi su se prisetili svojih porodica, malo se našalili i poželeli jednu želju. Znate koju! Srećna Nova godina! Neka bude pobednička za Ukrajinu!" objavio je Kličko na Fejsbuku.

Vojnici 92. brigade su naveli da im je Kličko uručio mnogo neophodnih i izuzetno važnih stvari, koje će "pomoći u odbrani otadžbine". 

"Zahvaljujemo se svima koji nam pruže ruku i praznicima i radnim danima! Stojimo zajedno!" – stoji u poruci na Fejsbuk stranici brigade.

Na poziv vojske Kličko je dočekao prošlu Novu godinu zajedno sa braniocima Bahmuta. U decembru prošle godine braća Kličko kupili su i predali stotine FPV dronova braniocima Avdejevke.

 

Rusija lansirala dronove kamikaze

Rusija je popodne lansirala nekoliko grupa dronova kamikaza "Šahed" širom Ukrajine. U više regiona i Kijevu objavljena je uzbuna za vazdušni napad.

Rusija je lansirala raketu duž Dnjepra, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. U gradu su se čule eksplozije.

(Unian)

 

Uzbuna na teritoriji cele Ukrajine drugi put danas

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji čitave Ukrajine drugi put danas, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Prethodno je uzbuna bila na snazi više od 2,5 sata.

Neutralisan ukrajinski dron iznad Klimovskog okruga

Ruski sistemi PVO neutralisali su ukrajinski dron iznad Klimovskog okruga Brjanske oblasti. U napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska sredstva PVO oborila su u Dnjepropetrovskoj oblasti ukrajinski avion Su-27;

- Oružane snage Rusije uništile su 4 skladišta sa gorivom za vojnu tehniku ukrajinske vojske na području Odese, Dnjepropetrovska i Konstantinovke u Nikolajevskoj oblasti;
- Na hersonskom pravcu likvidirano je više od 35 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i pet automobila, uništene su i samohodno artiljerijsko oruđe i dve haubice M777 američke proizvodnje;
- Oružane snage Rusije uništile su preduzeće za proizvodnju dronova na području grada Čugujev u Harkovskoj oblasti;
- Snage PVO tokom prethodnog dana presrele su 16 granata „hajmars“, 6 projektila „uragan“ i 46 ukrajinskih dronova;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su na krasnolimanskom pravcu gotovo 200 vojnika i jedan tenk;
- Na području Novomihajlovke u DNR uništena je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa;
Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana izgubile gotovo 110 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije gađale su ukrajinske aerodrome na kojima su se nalazili nosači raketa „storm šedou“;
- Oružane snage Rusije tokom proteklog dana likvidirale su više od 260 ukrajinskih vojnika,
- Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu kontrabaterijskom vatrom uništile tri poljske haubice „krab“.

Sprečene rotacije ukrajinskih vojnih snaga

Ruska grupa snaga „Istok“ je tokom prethodnog dana sprečila 11 pokušaja rotacije jedinica ukrajinske vojske u četiri naselja, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Gordejev.

Osim toga, tokom protivbaterijske borbe artiljerija grupe je pomoću lutajuće municije „lancet“ i dronova FPV uništila haubicu strane proizvodnje FH-70 u Vremevki, haubicu „msta B“ u Antonovki i D-30 severno od Ravnopolja.

Poginulo je i ranjeno do 100 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva automobila, dodao je Gordejev.

Uspešna akcija ruskih pilota

Piloti aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga eliminisali su neprijateljsku pešadiju i laka oklopna vozila na krasnolimanskom pravcu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Ispaljeno skoro 200 granata poslednjeg dana 2023. godine

Ukrajinske snage su tokom poslednjeg dana 2023. godine ispalile 194 granate na teritoriju Belgorodske oblasti, što je najveće granatiranje tokom jednog dana u decembru, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Osim toga, oborena su dva drona.

Stupila na snagu zabrana uvoza ruskih dijamanata

Od 1. januara stupila je na snagu zabrana G7 na uvoz ruskih dijamanata. Radi se o neindustrijskom dragom kamenju koje se kopa, obrađuje ili proizvodi u Rusiji.

Osim toga, od 1. marta 2024. zemlje G7 će ograničiti uvoz ruskih dijamanata od 1 karata koji su obrađeni u trećim zemljama.

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine.

Nove uzbune za opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Požar u Odesi na lučkom objektu

Nakon eksplozija u Odesi zapalio se lučki objekat, saopštila je načelnica ujedinjenog koordinacionog pres centra ukrajinskih snaga odbrane „Jug“ Natalija Gumenjuk.

Kako su ranije javili ukrajinski mediji, tokom noći su u Odesi odjeknule eksplozije.

"Rusija izdržala sankcioni snimak zapada"

Rusija je izdržala snažan sankcioni pritisak sa Zapada, napisao je kolumnista portala „Misl Polska“ Andžej Ščesnjak.

„Udar Zapada na rusku ekonomiju bio je snažan i mogao je da obori i najvećeg igrača. Rusija je izdržala. Kako se kaže, ne pobeđuje onaj ko zadaje najjače udarce, već onaj ko može najduže da izdrži... Pokušaj nokauta je propao“, napisao je novinar.

Sirene za vazdušnu opasnost u delovima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u četiri oblasti Zapadne Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Uzbuna je na snazi u Ternopoljskoj, Rovnjenskoj, Volinskoj i Lavovskoj oblasti.

Ukrajina granatirala Donjeck

Četiri osobe su noćas poginule u ukrajinskom granatiranju centra Donjecka, saopštile su proruske vlasti u tom istočnom regionu Ukrajine, dok su lokalni ukrajinski zvaničnici naveli da je u vazdušnim napadima Rusije na nekoliko ukrajinskih regiona poginula najmanje jedna osoba.

U "jakom granatiranju" centra Donjecka koje su izvele ukrajinske snage takođe je povređeno 13 ljudi, napisao je na Telegramu predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Najmanje jedna osoba je poginula, a devet je povređeno u napadu ruskih dronova na ukrajinsku južnu luku Odesa, naveo je na Telegramu guverner Odeske oblasti Oleh Kiper.

On je dodao da su delovi oborenih dronova izazvali nekoliko požara u stambenim zgradama u više delova Odese, prenosi Rojters.

Rusija napala Odesu, Lavov, Nikolajev i Dnjepar

Zvaničnici zapadnog ukrajinske Lavovske oblasti, koja se graniči sa Poljskom, saopštili su da je u ruskom vazdušnom napadu na početku Nove godine oštećena zgrada univerziteta u gradu Dubljani i oštećen spomenik iz Drugog svetskog rata na periferiji grada Lavova.

Vazduhoplovstvo Ukrajine navodi da je Rusija tokom noći napala i regione Nikolajeva i Dnjepra.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024