DOJČE VELE: Nemačka spoljna politika u "kriznom režimu"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 12. 2023. u 14:33

DRUŠTVO za nemački jezik je početkom decembra proglasilo "krizni režim "(kriesenmodus), za pojam 2023. godine, a ovom kovanicom se opisuje i stanje nemačke diplomatije i spoljne politike, piše Dojče vele (DW).

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Немачка спољна политика у кризном режиму

Foto: Shutterstock/canadastock

Rat između Hamasa i Izraela je nova teška i najdramatičnija kriza koja bi mogla da se proširi s mogućim katastrofalnim posledicama, a kako bi to sprečila nemačka administracija pokušava da balansira.

Nemački kancelar Olaf Šolc je naglasio da je bezbednost Izraela "državni interes" Nemačke, što je stav koji proizlazi iz nemačke nacističke prošlosti, ukazuje DW.

Međutim, to nije sprečilo ministarsku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok da kritikuje i izraelski način ratovanja protiv Hamasa, a u ekskluzivnom intervjuu za DW Berbokova je kritikovala i nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

- Izraelski premijer mora da osudi to nasilje jevrejskih doseljenika, oni moraju biti krivično procesuirani jer je to u interesu bezbednosti Izraela - uazala je Berbokova.

Nemačka učestvuje i u diskusijama o budućnosti Bliskog istoka nakon rata.

Kada je reč o budućnosti Pojasa Gaze, Berbokova je u intervjuu predočila da je potrebna "međunarodna odgovornost kako bi se osigurala bezbedost" u toj palestinskoj enklavi.

Nemačka, kao i EU i SAD, čvrsto podržava rešenje o dve države, prema kojem bi, pored izraelske, trebalo da postoji i palestinska država.

Stručnjak za Bliski istok Hans-Jakob Šindler iz međunarodne organizacije koja se bavi projektima protiv ekstremizma priznaje da je rešenje o dve države trenutno daleko zbog aktuelnih događaja i svega što se dešavalo poslednjih 20 godina.

- Ali koje drugo rešenje uopšte postoji, osim rešenja o dve države - pita se Šindler i savetuje nemačkoj vladi da i dalje sledi taj spoljnopolički kurs.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!