"MOŽDA BISTE MOGLI DA UZMETE KAFU ISPRED" Otkriveno šta je Šolc rekao Orbanu pre glasanja za članstvo Ukrajine u EU

Novosti online

15. 12. 2023. u 09:24

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc predložio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da izađe iz sale i popije kafu dok lideri zemalja EU glasaju o početku pregovora o članstvu Ukrajine, piše list „Politiko“, pozivajući se na zvaničnike upoznate sa situacijom.

МОЖДА БИСТЕ МОГЛИ ДА УЗМЕТЕ КАФУ ИСПРЕД Откривено шта је Шолц рекао Орбану пре гласања за чланство Украјине у ЕУ

Foto: Profimedia

- Otprilike tri sata nakon diskusija koje su zapale u ćorsokak između lidera EU o pristupanju Ukrajine bloku, nemački kancelar je predložio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu: „Možda biste mogli da uzmete kafu ispred“ - piše list.

Šolc je smatrao da bi to omogućilo liderima 26 evropskih zemalja da donesu odluku u korist početka pregovora sa Kijevom, a mađarski lider bi i dalje mogao da kaže da nije glasao „za“, navodi se u članku.

Strategija nemačkog kancelara izazvala je iznenađenje u Briselu i šire pošto su postupci Šolca na evropskoj sceni, kako piše list, do sada razočaravali. Naime, kritičari su mu zamerali to što nema taktičke veštine za pregovaranje i komunikaciju u poređenju sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Kako se navodi, ideja da lider jedne od zemalja EU napusti prostoriju kako bi se postigla jednoglasnost po nekom pitanju – veoma je neobična. U stvari, zvaničnici i diplomate EU na samitu u četvrtak nisu mogli da kažu da li je potez koji je napravio Šolc ikada ranije upotrebljen.

Podsećamo, lideri zemalja EU doneli su odluku da pokrenu pregovore o članstvu Ukrajine i Moldavije, a status zemlje kandidata su dodelili Gruziji. Izvor iz Brisela je saopštio da je mađarski lider „privremeno napustio salu gde je održavano glasanje“.

Orban je kasnije rekao da Mađarska nije promenila svoj stav i da neće deliti „tu lošu odluku“ sa drugim zemljama. Kako je istakao, sada Budimpešta ništa ne gubi, a u budućnosti može još 75 puta stopirati prijem Ukrajine u EU.

Pritom, Mađarska je blokirala paket makrofinansijske pomoći Kijevu u vrednosti od 50 milijardi dolara za period 2024-2027. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)