POKUŠALI DA SKENIRAJU KRIM Bivši američki obaveštajac tvrdi: Rusija „isključila“ moćno američko superoružje

Novosti onlajn

13. 12. 2023. u 15:09

RUSKI sistemi za radioelektronsku borbu su „isključili“ jedno od najmoćnijih američkih sredstava za posmatranje kojim su pokušali da skeniraju Krim, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

ПОКУШАЛИ ДА СКЕНИРАЈУ КРИМ Бивши амерички обавештајац тврди: Русија „искључила“ моћно америчко супероружје

Foto: AP

Prema rečima eksperta, Pentagon ima specijalne radare koji mogu da veoma detaljno skeniraju površinu Zemlje.

- Sjedinjene Američke Države ne dele tu tehnologiju čak ni sa bliskim saradnicima. U trenutku kada su pokušali da snime teritoriju Krima – sve se isključilo. Podsećam, to je radar i njemu ne smetaju oblaci. Zašto ništa nisu videli? Zato što je Rusija znala frekvenciju radara i blokirala je oblast koju su SAD pokušale da snime - rekao je ekspert.

Pojasnio je da ruski vojnici mogu da naprave zaštitni kišobran na teritoriji na kojoj se odvija važna bitka. Sredstva za radioelektronsku borbu mogu da uguše signale dronova i drugih elektronskih sredstava protivnika. To je neka vrsta digitalne „Gvozdene kupole“, naglasio je Riter. On je ruska sredstva za radioelektronsku borbu uporedio sa izraelskim sistemima protivraketne odbrane.

Zapadni vojni eksperti su više puta navodili efikasnost ruskih sistema radioelektronske borbe. Bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Makgregor je izjavio da ruski sistemi imaju kolosalne mogućnosti u gušenju ukrajinske elektronike.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte osmu epizodu video-serijala Novosti


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)