SAD NE RAZMIŠLJAJU O POMOĆI KIJEVU: Zelenski u cajtnotu, američki Kongres prestaje sa radom od petka, a oružja nema ni na vidiku

P. Z. S. /ria.ru

11. 12. 2023. u 22:46

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa ne planira da razmatra zahtev administracije za novu pomoć Kijevu ove nedelje pre odlaska na odmor, prema zakonodavnom rasporedu.

САД НЕ РАЗМИШЉАЈУ О ПОМОЋИ КИЈЕВУ: Зеленски у цајтноту, амерички Конгрес престаје са радом од петка, а оружја нема ни на видику

Foto Tanjug/AP

U utorak će komisija Predstavničkog doma održati saslušanja o konkurenciji sa Kinom, druga komisija će raspravljati o istrazi o opozivu američkog predsednika Džoa Bajdena, a održaće se i drugi događaji. Raspored za sredu i četvrtak takođe ne uključuje pitanje novih izdvajanja za Kijev. A od petka, Predstavnički dom ide na božićne i novogodišnje praznike do 9. januara, Senat - do 8. januara.

Očekuje se da će se Vladimir Zelenski u utorak sastati sa Bajdenom i predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom.

Izvor RIA Novosti u Kongresu je ranije rekao da je malo verovatno usvajanje zakona o sredstvima za Kijev pre kraja godine.

Prethodno su republikanci blokirali Senat da razmatra zahtev Bele kuće za sredstva za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe. Predstavnički dom takođe ne žuri da odobri odgovarajući projekat. Oba doma Kongresa moraju da odobre zahtev. Republikanci, u zamenu za ustupke na predlog zakona, traže promene u pristupima bezbednosti granica, Bela kuća je upozorila da je ostalo još nekoliko nedelja, nakon čega će biti iscrpljene mogućnosti pomoći Ukrajini, nema garancija za dalju podršku.

Vašington je rekao da bi pomoć evropskih saveznika bila dovedena u pitanje ako bi SAD prestale da šalju oružje Ukrajini. Do kraja godine SAD planiraju da objave još jedan paket pomoći Ukrajini.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja <...> na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i dr. zemlje.”

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo