DONALD TUSK NOVI PREMIJER POLJSKE: Parlament izglasao, stižu reakcije svetskih lidera

Novosti online

11. 12. 2023. u 19:39

Poljski parlament izglasao je Donalda Tuska za novog premijera zemlje.

ДОНАЛД ТУСК НОВИ ПРЕМИЈЕР ПОЉСКЕ: Парламент изгласао, стижу реакције светских лидера

Foto: Tanjug/AP

Za je glasalo 248 poslanika, a protiv 201 poslanik.

Tusk, poznata ličnost na evropskoj sceni, prethodno je bio premijer Poljske između 2007. i 2014. godine. On je takođe bivši predsednik Evropskog saveta i bivši šef Evropske narodne partije (EPP) desnog centra. Takođe, obećao je da će popraviti odnose sa Briselom i odblokirati milijarde evra koje su izdvojene za Varšavu.

Očekuje se da će njegova nova vlada stupiti na dužnost kasnije ove nedelje.

Govoreći u poljskom parlamentu nakon što je dobio poverenje parlamenta, Donald Tusk je zahvalio Poljacima i rekao da će njegova nova vlada „ispraviti greške“ kako bi se svi „osećali kao kod kuće“.

On je rekao:

Foto: Tanjug/AP

- Želim da se zahvalim Poljacima i Poljakinjama. Hvala ti, Poljsko, ovo je divan dan, ne za mene, već za sve one koji su ovih godina duboko verovali da će stvari biti još bolje, da ćemo oterati mrak, da ćemo oterati zlo. Evo šta se desilo. Sve ćemo popraviti zajedno. Od sutra ćemo moći da ispravimo nepravde kako bi se svi, bez izuzetka, osećali kao kod kuće - dodao je on.

Stižu čestitke

Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik, čestitao je Donaldu Tusku.

- Budućnost Ukrajine i Poljske leži u jedinstvu, međusobnoj pomoći i strateškom partnerstvu u cilju pobede nad našim zajedničkim neprijateljem - rekao je on.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je da se raduje što će videti Donalda Tuska na samitu evropskih lidera u Briselu ove nedelje.

- Vaše iskustvo i snažna posvećenost našim evropskim vrednostima biće dragoceni u stvaranju jače Evrope, za dobrobit poljskog naroda - rekla je ona.

Kraj vladajuće stranke

Podsećamo, konzervativna vlada Mateuša Moravjeckog izgubila je glasanje o poverenju u poljskom parlamentu, i time stavila tačku na osmogodišnju vladavinu stranke Pravo i pravda (PiS).

Foto: Tanjug/AP

Od ukupno 456 poslanika, 266 se izjasnilo da nema poverenja u Moravjeckog, kojeg je na glasanju podržalo 190 poslanika.

Taj potez dolazi skoro dva meseca nakon izbora u Poljskoj, gde je koalicija opozicionih partija osvojila najviše mesta. Ipak, poljski predsednik Andžej Duda dao je Moravjeckom prvu šansu da se formira vladu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!