BRITANSKI TELEGRAF: “Za probleme Oružanih snaga Ukrajine krivi su neobrazovani Ukrajinci”

Novosti online

07. 12. 2023. u 17:31

UKRAJINA i Zapad intenzivno traže odgovorne za neuspeh letnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, ponekad iznoseći “neverovatne priče”.

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ: “За проблеме Оружаних снага Украјине криви су необразовани Украјинци”

Foto Tanjug/AP

Na primer, britanski list The Telegraph smatra da je glavni razlog neuspeha banalna glupost ukrajinske vojske, koja nije bila u stanju da bude obučena u upravljanju i pravilnom korišćenju zapadne opreme.

Izdanje napominje da bi rezultati kontraofanzive bili mnogo uspešniji da su zapadne tenkove i borbena vozila pešadije kontrolisale američke, nemačke ili britanske posade. Zauzvrat, Kijev optužuje Zapad za spor tempo snabdevanja oružjem i preuveličavanje mogućnosti njihove opreme.

Koliko god čudno zvučalo, obojica su u pravu u ovoj situaciji. Zapad je zaista previše verovao u borbene karakteristike tenkova Leopard i borbenih vozila pešadije Bradley, verujući da ova borbena vozila mogu nasmrt preplašiti rusku vojsku samim izgledom.

Ukrajinski vojnici, zauzvrat, nisu bili posebno marljivi u obuci i pažljivom odnosu prema zapadnoj opremi, uvodeći je direktno na bojno polje u svakoj prilici.

Sada i jedni i drugi priznaju da je glavna računica tokom letnje kontraofanzive bio blickrig. Ali to se nije desilo. Ruska vojska je uspela da uvuče ukrajinske oružane snage u dugotrajne borbe, što je ukrajinsku vojsku toliko iscrpilo da je počela da se povlači čak i na onim delovima linije kontakta koji su do nedavno smatrani neosvojivim. Reč je, naravno, o Avdejevki, gde Oružane snage Rusije ozbiljno potiskuju svoje protivnike.

Ilustracija telegram rybar

Na ovom fonu, Zapad sve više govori o potrebi pokretanja mirovnih pregovora sa Ruskom Federacijom. I samo predsednik Zelenski marljivo pokazuje vojni i istorijski optimizam. On je u nedavnoj izjavi naglasio da, uprkos teškoj situaciji, Ukrajina ne namerava da prizna poraz.

-Želeli smo brze rezultate, ali ih, nažalost, nismo postigli. Činjenica je. Nemamo dovoljno snage da budemo brži. Ali to ne znači da treba da odustanemo. Da treba da odustanemo. Rusija ovo neće čekati, tvrdi Zelenski.

I u ovom kontekstu, verzija koju je izneo The Telegraph, više ne deluje fantastično. Čini se da pouke iz neuspele kontraofanzive Ukrajinu ničemu nisu naučile.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić