BRITANSKI GARDIJAN TVRDI: Iz nuklearnog postrojenja u Selafildu curi sve više radioaktivnog otpada

Novosti online

05. 12. 2023. u 23:21

RADIOAKTIVNI otpad koji sve više curi iz ogromnog silosa u britanskom nuklearnom postrojenju Selafildu mogao bi da predstavlja rizik po okruženje, a kako "Gardijan" navodi, sve je veća zabrinutost zbog bezbednosti zgrade u postrojenju koja se raspada, kao i zbog pukotina u rezervoaru toksičnog mulja poznatog kao B30.

БРИТАНСКИ ГАРДИЈАН ТВРДИ: Из нуклеарног постројења у Селафилду цури све више радиоактивног отпада

Ilustracija / Foto Tanjug

Koliko je to opasno, najbolje svedoči podatak da je požar koji se 1957. godine desio u Vindskajlu (kako se mesto ranije zvalo) do sada najgora nuklearna nesreća u Velikoj Britaniji, kao i da je EU u svom izveštaju iz 2001. godine upozorio da bi akcident u Selafildu mogao biti gori i od Černobiljske katastrofe, budući da se ovde čuva znatno više radioaktivnog materijala.

Ovo je, kako piše britanski medij, izazvalo i diplomatske tenzije između Britanije i država poput SAD, Norveške i Irske, koje strahuju da Selafild nije u stanju da se uhvati u koštac sa problemima.

Norveški zvaničnici su zabrinuti da bi nesreća na toj lokaciji mogla da dovede do toga da preovlađujući jugozapadni vetrovi prenesu oblake radioaktivnih čestica preko Severnog mora, i dovedu do razornih posledica po Norvešku, dok su Amerikanci, s kojima Britanija više decenija sarađuje u oblasti nuklearne tehnologije u diplomatskim depešama izrazili zabrinutost zbog curenja i kritikovali britanski nedostatak transparentnosti.

Irska vlada je pokušala da preduzme mere protiv Selafilda tako što ga je još 2006. godine prijavila tribunalu UN- a zbog zabrinutosti oko uticaja lokacije na životnu sredinu.

Selafild ima najveću zalihu plutonijuma na planeti i veliko je smetlište za nuklearni otpad iz programa naoružanja i decenijske proizvodnje atomske energije. Izgrađen pre više od 70 godina, a preuzimao je i radioaktivni otpad iz drugih zemalja, uključujući Italiju i Švedsku.

Pukotine su takođe nastale u betonskoj i asfaltnoj materiji, koja pokriva ogromno jezero s decenijama taloženim nuklearnim muljem.

Razmere problema otkrivene su nakon jednogodišnjeg istraživanja "Gardijana" pod nazivom "Nuklearno curenje", o problemima koji obuhvataju sajber hakovanje, radioaktivnu kontaminaciju i toksična radna mesta na ogromnoj nuklearnoj deponiji.

Najopasniju britansku nuklaernu lokaciju, Selafild, hakovala je, navodno, prema pisanju "Gardijana", sajber grupa koja je blisko povezana sa Rusijom i Kinom.

Istragom je utvrđeno da su razotkrivanje ovih podataka i potencijalne efekte visoki zvaničnici koji upravljaju velikim nuklearnim otpadom pažljivo zataškavali.

Među veoma osetljivim dokumentima koji se čuvaju u Selafildu su priručnici za katastrofe, planovi koji vode ljude kroz nuklearne protokole za hitne slučajeve i šta da rade tokom stranog napada na UK.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave