„KONTROLISANI HAOS“: ODKB jača vojnu saradnju i upozorava na naoružavanje NATO

Novosti online

23. 11. 2023. u 23:33

LIDERI pet zemalja Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) održali su sastanak u Minsku tokom kojeg su sumirali rezultate rada u protekloj godini, razgovarali o ključnim pitanjima saradnje i međunarodnim problemima, a takođe su označili pravce daljeg razvoja organizacije.

„КОНТРОЛИСАНИ ХАОС“: ОДКБ јача војну сарадњу и упозорава на наоружавање НАТО

Foto Tanjug/AP

Današnji samit otvorio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, zemlje koja trenutno predsedava organizacijom. On je istakao da se protekle godine brzo razvijala geopolitička situacija, što je pratio i raspored rada ODKB – u Belorusiji su redovno održavani važni događaji: Savet Parlamentarne skupštine, sednice statutarnih tela na ministarskom nivou, koordinacioni sastanak rukovodstva relevantnih struktura za borbu protiv transnacionalnih pretnji, a održane su i vojne vežbe.

-Naša organizacija ostaje sastavni elemenat osiguravanja bezbednosti njenih država članica i evroazijskog regiona u celini, naglasio je Lukašenko.

Kako je dodao, ciljevi koji su postavljeni u novembru prošle godine generalno su realizovani. Među njima je jačanje zajedništva u ODKB i povećanje značaja organizacije u sistemu međunarodnih odnosa.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev, govoreći o kolektivnim pretnjama, predložio je da se doradi regulatorni i pravni okvir za operativno raspoređivanje kolektivnih snaga ODKB.

Foto Tanjug/AP

-To se, konkretno, odnosi na nesmetan tranzit kontingenata, letove vojne avijacije i druge aspekte, precizirao je on.

Lider Kirgistana Sadir Žaparov je, sa svoje strane, istakao da novi dokumenti ODKB već omogućavaju da se mirovnjaci uključe u operacije UN.

JAČA SARADNjA

Ruski lider Vladimir Putin se složio: cele godine se aktivno radilo, uzimajući u obzir zajedničke interese.

Time smo u praksi doprineli jačanju ključne misije ODKB kao regionalne odbrambene strukture odgovorne za održavanje mira i stabilnosti na ogromnom evroazijskom prostoru.

Važno je i to što su se razvijali kontakti bloka sa „prirodnim partnerima“: Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS) i ZND.

-Dosledno se jačala saradnja između obaveštajnih službi i bezbednosnih organa. Konkretno, nastavljena je operacija ODKB 'Plaćenik', čiji je cilj suzbijanje vrbovanja i presecanje kanala za izlaz građana naših zemalja radi učešća u aktivnostima međunarodnih terorističkih grupa, rekao je Putin.

Počeo je sa radom i Koordinacioni savet ODKB za biološku bezbednost, čiji je zadatak da spreči pretnje povezane sa razvojem i upotrebom biološkog oružja i osiguravanje radijacione, hemijske i medicinske zaštite.

„PARTNERI BURNO REAGUJU – NjIHOV PROBLEM“

Jermenija je odustala od učešća u današnjem samitu ODKB.

-Jermenska strana nastavlja sa radom, multilateralni kontakti u okviru ODKB odvijaju se u radnom režimu, rekao je generalni sekretar ODKB Imangali Tasmagambetov.

Međutim, Aleksandar Lukašenko je osudio ponašanje Jerevana.

-To što neke naše kolege burno reaguju i prilikom javnih obraćanja i prilikom preduzimanja akcija provokativne prirode – to je, pre svega, njihov problem, rekao je beloruski lider.

Istovremeno je izrazio nadu da će uskoro uspeti da porazgovara sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom koji je pozvan na sastanke u okviru ZND i Evroazijskog ekonomskog saveza koji će biti održani u Sankt Peterburgu u decembru.

„ZAUSTAVITE SE“

Na samitu je potpisano 15 dokumenata, uključujući dokumenta „O merama za razvoj sistema za reagovanje u kriznim situacijama ODKB“, „O zajedničkom pres-centru ODKB“, „O načelniku Zajedničkog štaba ODKB“, „O uspostavljanju medalje 'Zajedno za mir'“.

Generalni sekretar ODKB dostaviće dokumenta na potpis u Jerevan.

-Na dnevnom redu Saveta kolektivne bezbednosti nije bilo posebnog pitanja o sukobu na Bliskom istoku. Međutim, prilikom razgovora o aktuelnim problemima međunarodne i regionalne bezbednosti, lideri država su razmenili mišljenja o palestinsko-izraelskom sukobu, rekao je generalni sekretar organizacije.

Lukašenko je objasnio:

To je takozvani kontrolisani haos, nemir – to je ono što žele SAD i Zapad. Istovremeno, susedi iz NATO-a se ubrzano naoružavaju na zapadnom krilu.

On je spomenuo i druge pretnje.

-Nije tajna da oružje, koje se isporučuje Kijevu, ide na crno tržište, precizirao je beloruski lider.

Lider Kirgistana je istakao da njegova zemlja sa dubokim saosećanjem prati situaciju na Bliskom istoku i humanitarnu krizu u Pojasu Gaze. On je pozvao da se „preduzmu sveobuhvatne mere da se spreče žrtve i nasilje nad civilima, prekid borbenih dejstava i hitan početak pregovaračkog procesa“. Istovremeno, predsednik Kazahstana istakao je da su „događaji oko Pojasa gaze podelili svetsku zajednicu na najmanje dva tabora“.

Treba se zaustaviti dok požar rata nije zapalio sve države i kontinente.

Današnjim samitom Belorusija privodi kraju svoje predsedavanje u organizaciji. Nakon nje štafetu preuzima Kazahstan – 31. decembra.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)